11.1.07

Ασφαλιστικές

Η είσοδος της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε. και η μεταβίβαση της εθνικής αρμοδιότητας καθορισμού της νομισματικής πολιτικής, καθώς έχει πλέον εκλείψει η δυνατότητα υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος έναντι των υπόλοιπων συμμετεχόντων στην Ο.Ν.Ε. με το "κλείδωμα" των ευρωπαϊκών ισοτιμιών (31/12/1998 έως Ιαν. 2000 για την Ελλάδα μόνο) αλλά και προς τις τρίτες χώρες αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει το αποκλειστικό προνόμιο καθορισμού των επιτοκίων, είχε ως "θετικό" αποτέλεσμα την έκρηξη της δανειοδότησης από πλευράς νοικοκυριών, κυρίως, αλλά και των επιχειρήσεων.
Η σύγκλιση των ευρωπαϊκών επιτοκίων "έριξε" τα εγχώρια επιτόκια σε ανέλπιστα επίπεδα για όλους μας και ταυτόχρονα το χρεός των Ελλήνων προς τις τράπεζες, ως ποσοστό του ΑΕΠ - τον κυριότερο δείκτη μέτρησης, εκτοξεύθηκε.
Σύμφωνα με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι διαχρονικά ήταν και είναι σε υψηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα, αλλά και τις εκτιμήσεις των ειδικών, το μέγεθος του εγχώριου δανεισμού - ως ποσοστό του ΑΕΠ - θα πρέπει να συγκλίνει με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα, δηλαδή να κινηθεί ανοδικά ακόμα περισσότερο, ενισχύοντας πάνω απ' όλα τις τράπεζες.
(μια "αριστερή" ανάλυση που όμως αποτυπώνει την πραγματικότητα των αριθμών:http://www.prin.gr/prin/806/06_7%20thema.htm)

Σήμερα, αντίστοιχες εκτιμήσεις γίνονται και για τον κλάδο των ασφαλειών.
Οι ασφάλειες ζωής (με την περίφημη φοροαπαλλαγή!), η ασφάλιση περιουσίας, η υποχρεωτική(!) ασφάλιση των οχημάτων (15% των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν διαθέτει ασφάλιση!) και μερικοί ακόμα κλάδοι, επιχειρηματικοί κυρίως, είναι αυτοί που πρώτιστα καλύπτονται στη χώρα μας.
Ας περιοριστώ σε ένα μόνο μέγεθος για τη σύγκριση με την πρακτική των ευρωπαίων εταίρων μας:
ο μέσος ευρωπαίος ξοδεύει το 8,5% του εισοδήματός του για την ασφάλισή του, στην Ελλάδα ξοδεύουμε μόλις το 1,8%. Η σύγκριση δείχνει θα πρέπει να αυξήσουμε την δαπάνη μας για ασφάλιστρα τουλάχιστον 4 φορές...

Γιατί έχουν σχέση όλα αυτά με μας, πέρα του ότι - λογικά - θα αναγκαστούμε να ασφαλιστούμε περισσότερο τα επόμενα χρόνια;

Η απάντηση είναι πολύπλευρη:

1. ΑΧΑ (αν σας λέει κάτι το όνομα είναι που έχει πλευρίσει την ελληνική αγορά μέσω της Alpha), δηλαδή είσοδο νέων ασφαλιστικών στην Ελλάδα, ίσως και μετά από δεκαετίες, μάλλον στα χνάρια του μοντέλου εισόδου των ξένων τραπεζών στο εγχώριο σύστημα αλλά αυτό είναι πολύ πρώορο να ειπωθεί.
http://www.capitallinkgreece.com/greek/companies/65195769/pr2/42430/
Άσχετο αλλά η ΑΧΑ ήταν χορηγός της Premier League στις αρχές της δεκαετίας των '00ς
(μη την μπερδέυετε με την AXA Investment Managers που αγόρασε ΔΕΗ, αυτό είναι fund)

2. τις αγωνιώδεις(;) προσπάθειες του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης για να ξεκαθαρίσει το τοπίο των ασκούντων ασφαλιστική δραστηριότητα, 67 έλεγχοι σε ασφαλιστικές ολοκληρώθηκαν μέχρι το τέλος του 2006.
ΥΠΑΝ το 2005: http://www.gge.gr/7/sub.asp?1161
ΥΠΑΝ το 2006: http://express.gr/showafarticle.php?article=86144&categ=2&lang=1
και http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/28/1283992.htm
YΠΑΝ 2007: νέα αρχή εποπτείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/15/1288946.htm
YΠΑΝ 2007: νέα "λουκέτα":http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=776437&lngDtrID=251

3. ας αναφέρουμε και την είσοδο της Τράπεζας Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης με 30%, που μπορεί απλά να ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά τουλάχιστον τις παρακολουθεί.
http://www.euro2day.gr/articles/118156/
Η συμφωνία μάλιστα επεκτείνεται σε στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, συνεργασίες σε επίπεδο θυγατρικών ασφαλιστικών κλπ.

[Επιπλέον της στρατηγικής εισόδου στο Μ.Κ., υπάρχουν βλέψεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις του κλάδου μετά το νέα "λουκέτα": http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=776437&lngDtrID=251]

Και δύο ακόμα σημεία που όμως απλά τα αναφέρουμε, δεν τα αγγίζουμε γιατί κάνουν τζιζ!!!

4. η καμπάνα χτυπάει για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, το λεγόμενο τρίτο πυλώνα στήριξης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ή αλλοιώς "επικουρική σύνταξη", το "ασφαλιστικό" αυτής της χώρας.
[βλέπε και νεώτερο άρθρο 2/1/07: http://www.euro2day.gr/articles/121829/]

5. την πρακτική που δειλά-δειλά εμφανίζεται στο εξωτερικό με τη σύνδεση των ασφαλίστρων με τα πραγματικά δεδομένα που συνθέτουν το προφίλ κάθε ασφαλισμένου, π.χ. με γενετικά τεστ (DNA) για να εξακριβωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών ή γενικά του προσδόκιμου ζωής του αιτούντος ασφάλιση ζωής. Ανατριχιαστικά πράγματα...
Όσοι έχουν την εμπειρία της υποχρέωσης εξετάσεων ούρων ή/και αίματος για την πρόσληψη τους από έναν οργανισμό, καταλαβαίνουν περισσότερα...
Οι υπόλοιποι ας δουν το Gattaca στο dvd! Παίζει κι η Ούμα Θέρμαν ενώ τα κοστούμια είναι όλα ARMANI!

No comments: