11.9.07

Για να μην ξεχνάμε ότι είμαστε ιθαγενείς

M. Lynch: ”Πολιτική” απόκλιση στην αποτίμηση ΔΕΗ

Άνοδο 25% στην τιμή της μετοχής της ΔΕΗ από τα τρέχοντα επίπεδα, στα 27,2 ευρώ, βλέπει η Merrill Lynch σε περίπτωση επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Σε περίπτωση επικράτησης του ΠΑΣΟΚ ή εκλογικού αποτελέσματος που δεν ”δίνει” αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο οίκος εκτιμά ότι η μετοχή μπορεί να υποχωρήσει έως και 33%, στα 14,6 ευρώ.

Η Merrill Lynch σημειώνει δυο διαφορετικά σενάρια για τη μετοχή της ΔΕΗ, ανάλογα με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου. Εάν ανανεωθεί η θητεία της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να λύσει ”δια παντός” τα δομικά προβλήματα της ΔΕΗ, σημειώνει ο οίκος. Επιπλέον, η νίκη του κυβερνώντος κόμματος θέτει ιδανικές συνθήκες για τη διοίκηση της ΔΕΗ, για δέσμευση σε ”επιθετικό” business plan τον Οκτώβριο. Στον αντίποδα, μια αλλαγή στην κυβέρνηση ή ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν εγγυάται αυτοδύναμη κυβέρνηση ενδέχεται να οδηγήσει σε ”πάγωμα” των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτή την περίπτωση, η Merrill Lynch ”βλέπει” την τιμή-στόχο στα 14,6 ευρώ, υποδηλώνοντας περιθώριο πτωτικής κίνησης της μετοχής κατά 33%.

”Ντέρμπι” οι εκλογές
Στην παρούσα φάση, κυριαρχεί η αβεβαιότητα αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνει η Merrill Lynch. Ενώ οι δημοσκοπήσεις στις αρχές Αυγούστου έδειχναν ελαφρό προβάδισμα για το κυβερνών κόμμα, η στήριξη προς τη Νέα Δημοκρατία έχει συρρικνωθεί κυρίως ως αποτέλεσμα των τραγικών πυρκαγιών του Αυγούστου. Ως εκ τούτου, η Merrill Lynch θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην παρούσα φάση δεν επιδέχεται ασφαλούς πρόβλεψης. Δεδομένης της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα, ο οίκος διατηρεί ”ουδέτερη” στάση για τη μετοχή. Η μετοχή της ΔΕΗ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου στα 22,5 ευρώ.

4 comments:

geokalp said...

Αυτοί τουλάχιστον κατάλαβαν ότι δεν είναι καλές για την ελληνική αγορά τέτοιες εκθέσεις!
Μπράβο τους, θα τους διαβάζω περισσότερο!

Αστήρικτες οι προβλέψεις της Merrill Lynch για τη ΔΕΗ

Ακόμη και αν πιστεύουν πράγματι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες ότι η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ εξαρτώνται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα θα κερδίσει τις εκλογές, σε κάθε περίπτωση η πρακτική τους είναι τουλάχιστον παράδοξη.

..δεν τεκμηριώνεται από την ανάλυση της εταιρίας, αλλά ούτε από την ιστορία της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι εφόσον τώρα απελευθερώνεται η αγορά ενέργειας και για πρώτη φορά η ΔΕΗ θα αποκτήσει ιδιώτες ανταγωνιστές, είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να αυξήσει τις τιμές ρεύματος και να παραμείνει ανταγωνιστική.
Ενώ η πορεία της μετοχής ανέβαινε με ταχύ ρυθμό επί κυβέρνησης Σημίτη και διοίκησης Νέζη, από την εκλογή της ΝΔ και μετά η μετοχή παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις και ενεπλάκη σε δικαστικές περιπέτειες από την διοίκηση Παλαιοκρασσά. Η επόμενη διοίκηση Μανιατάκη δεν κατάφερε να συμμαζέψει την εταιρία η οποία βρέθηκε κυριολεκτικά σε κακή κατάσταση, ενώ η σημερινή διοίκηση Αθανασόπουλου είναι μεν πολλά υποσχόμενη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει αποτέλεσμα. Η άνοδος της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ από το 2004 και μετά υπολείπεται πολύ σε σχέση με την άνοδο του γενικού δείκτη και των άλλων μεγάλων εταιριών.

..Προφανώς όμως οι μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες, έχουν επενδύσει πολλά στις σχέσεις τους με τη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα νοιώθουν ιδιαίτερα ασφαλείς για να τολμούν να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στην προεκλογική εκστρατεία.

geokalp said...

και μόλις είδα ότι το reporter έχει μπανεράκι της ΝΔ...
αυτά είναι!

Βοήθησε τόσες χιλιάδες να βγουν από την ανεργία... σιγουριά για το μέλλον...
αυτά είναι!

geokalp said...

Τι θέλω και λέω καλά λόγια και δεν περιμένω λίγο...

το reporter άλλαξε το άρθρο του, ή για την ακρίβεια το έκανε update!

Ευτυχώς που είχα copyάρει τα σημαντικά που έλεγαν ώστε να μπορούν να γίνουν αντιπαραβολή με όσα γράφει τώρα...

ΔΕΗ: Με ΝΔ 27,2 ευρώ, με ΠΑΣΟΚ 14,6 ευρώ λέει η Merrill Lynch!- Ντέρμπι το αποτέλεσμα

(update) Μετά τη Morgan Stanley, η οποία συνέδεε την πορεία της μετοχής του ΟΤΕ ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, σήμερα η Merrill Lynch σε έκθεσή της για τη ΔΕΗ ακολουθεί την ίδια τακτική τονίζοντας πως με την υπάρχουσα κυβέρνηση η μετοχή μπορεί να πάει στα 27,2 ευρώ ενώ σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ μπορεί να υποχωρήσει στα 14,6 ευρώ. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο στο χώρο της ενέργειας και η αλλαγή του management της ΔΕΗ έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για το μέλλον της επιχείρησης αναφέρει στην έκθεσή της.

Έτσι οι αναλυτές του οίκου διαβλέπουν δύο σενάρια με το αποτέλεσμα
των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, εάν επανεκλεγεί η παρούσα κυβέρνηση αναμένει ότι θα λύσει άπαξ και διαπαντός τα δομικά προβλήματα της επιχείρησης.

Αυτή η εξέλιξη, θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγια άρα και την κερδοφορία της.

Επιπλέον η επιτυχία της ΝΔ στις εκλογές, σημειώνει η Merrill Lynch θα δημιουργήσει τις ιδεώδεις συνθήκες έτσι ώστε η διοίκηση να προχωρήσει σε ένα επιθετικό business plan τον Οκτώβριο.

Στην περίπτωση αυτού του σεναρίου η τιμή στόχος τίθεται 25% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και στα 27,2 ευρώ ανά μετοχή.

Σε αντίθεση, εάν αλλάξει η κυβέρνηση ή αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, περιμένει προβλήματα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μία αλυσίδα εξελίξεων με αποτέλεσμα η αποτίμηση της εταιρείας να τίθεται 33% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και στα 14,6 ευρώ ανά μετοχή.

Αναφορικά με τις εκλογές, ο οίκος θεωρεί πως η αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα κυριαρχεί καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μέχρι τις αρχές Αυγούστου πως η ΝΔ είχε ένα πολύ μικρό προβάδισμα.

Έκτοτε η υποστήριξη για την κυβέρνηση φαίνεται πως έχει μειωθεί κυρίως ως αποτέλεσμα των τραγικών πυρκαγιών.

Ως εκ τούτου οι αναλυτές του οίκου θεωρούν πως οι εκλογές είναι ντέρμπι και με δεδομένη τη μη δυνατότητα πρόβλεψης του αποτελέσματος διατηρούν την ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή.

Η κα Βάσω Παπανδρέου

Στο μεταξύ η υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με έκθεση της Merrill Lynch για τη ΔΕΗ, δήλωσε ότι: «μετά την J.P. Morgan, την Morgan Stanley ήρθε και η σειρά της Merrill Lynch να κινδυνολογήσει για την αξία της μετοχής της ΔΕΗ.

Όλως τυχαίως, οι οίκοι αυτοί, συνδέονται με διάφορα σκάνδαλα και αδιαφανείς διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Η ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση των ξένων αυτών οίκων υπέρ της Ν.Δ., αποδεικνύει ακριβώς τις αμαρτωλές σχέσεις τους με την κυβέρνηση της Ν.Δ.».

geokalp said...

ουδέν περαιτέρω σχόλιο... τα συμφέροντα είναι πολύ μεγαλύτερα από το μικρό ΧΑΑ...