15.1.08

Λάθος ώρα για επιβράδυνση στην Κίνα

Bloomberg
«Κακά μαντάτα» για τον υπόλοιπο κόσμο αποτελούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, μια έως πρόσφατα επιθυμητή εξέλιξη, που όμως επιτυγχάνεται σε λάθος χρονική συγκυρία.
Η συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος και οι επιβραδυνόμενοι ρυθμοί αύξησης της προσφοράς χρήματος είναι από τις πρώτες ενδείξεις ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που έως πρόσφατα κινούνταν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 13 ετών, «κατεβάζει ταχύτητα». Η κυβέρνηση της χώρας αύξησε τα επιτόκια έξι φορές σε διάστημα ενός έτους, περιόρισε τις πιστώσεις, «πάγωσε» τιμές και επέτρεψε στο νόμισμα να ανατιμηθεί, προκειμένου να θέσει όρια στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό. Ο στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται, όμως, σε στιγμή κατά την οποία οι ΗΠΑ ήδη φλερτάρουν με την ύφεση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι οι δύο κινητήρες της παγκόσμιας οικονομίας -στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους, αφού οι ΗΠΑ απορροφούν περί το 19% των κινεζικών εξαγωγών- να «σβήσουν» ταυτόχρονα. Οπως επισημαίνεται, «ο συνδυασμός ύφεσης στις ΗΠΑ και “ανώμαλης προσγείωσης” στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση».
Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι κατά 11,5%, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, και συνεισέφερε κατά 17% στην παγκόσμια ανάπτυξη, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, η προσφορά χρήματος αυξήθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς του τελευταίου επταμήνου, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 22,7 δισ. δολάρια, έναντι 26,2 δισ. τον Νοέμβριο. Και μόλις χθες, η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για τη φετινή ανάπτυξη από 10,3% στο 10%.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_15/01/2008_255391

Ότι το μοντέλο ανάπτυξης "Ολυμπιακοί Αγώνες" έχει παράπλευρες απώλειες, είναι δεδομένο ακόμα και σε ανεπτυγμένες οικονομίες...

No comments: