18.1.08

Που είναι τα χαμηλά του DOW;

Ας δούμε ένα ενδιαφέρον διάγραμμα.



Περιγράφει το ποσοστό των εισηγμένων στο New York Stock Exchange που ο κινητός μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών είναι κάτω από την τιμή διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, όταν Τιμή > ΚΜΟ 200 είμαστε μακροχρόνια σε άνοδο, όταν Τιμή < ΚΜΟ 200 είμαστε σε μακροχρόνια πτωτική διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με το διάγραμμα, το ποσοστό των μετοχών του ΝΥSE με τιμή > ΜΟ 200 ημερών είναι περίπου στο 20%, ή σε επίπεδα 1998 και 2002.
Σημειώνω, 1997-8: κρίση Ν.Α. Ασίας και ρουβλιού, 2002:after recession 2001 & growth recession.

H πηγή του διαγράμματος αναφέρει:
"Αυτό δε σημαίνει ότι ότι είδαμε τα απόλυτα χαμηλά της αγοράς δεδομένου της πρόσφατης διάσπασης της γραμμής τάσης στο S&P500. Ωστόσο, λαμβανομένου υπόψη τέτοιων δεικτών αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια σχηματισμού που η περαιτέρω πτώση ίσως να είναι απαραίτητη προκειμένου να τεθεί ένα καλύτερο, πιο σταθερό χαμηλό.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το ανωτέρω διάγραμμα είναι εβδομαδιαίο, που σημαίνει ότι οι σχηματισμοί είχαν διάστημα εβδομάδων-μηνών για να δημιουργηθούν...
(όχι ότι το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και αυτή τη φορά!)

Τέλος, μια παρατήρηση:
Ακόμα και σε ένα χρηματιστήριο με μεγάλη ρευστότητα, πολλούς και διαφορετικούς συμμετέχοντες, φαίνεται ότι την μερίδα του λέοντος της κεφαλαιοποίησης καταλαμβάνουν τα μεγάλα blue chips, τα περισσότερα από τα οποία ακόμα δεν βρίσκονται σε πτωτική διαπραγμάτευση, σε αντίθεση με την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, που έχει πέσει κάτω από τον ΚΜΟ 200. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά αυτή την εντώπωση αποκομίζω.

Το διάγραμμα της τεχνικής ανάλυσης από: http://www.fusioniqrank.com/blog/byid/13.html

P.S. Πολύ θα ήθελα να δω ένα τέτοιο διάγραμμα με εγχώριες μετοχές ή έστω ένα σχετικό νούμερο.

No comments: