28.1.08

ING Group: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη

Μία από τις παράπλευρες επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στον τραπεζικό κλάδο θα είναι οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο των εσόδων όσο και των όγκων εργασιών. Η εμπειρία σε ώριμες αγορές, όπως στη Γαλλία και τη Βρετανία, δείχνει ότι ρυθμοί ανάπτυξης των εσόδων από τη λιανική τραπεζική γύρω στο 3% θεωρούνται φυσιολογικοί. Παρόμοιοι ρυθμοί προβλέπονται και σε άλλες αγορές που μέχρι πρότινος αναπτύσσονταν ταχύτερα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με την ING Group, αν αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο για τον κλάδο, τότε οι τράπεζες που λειτουργούν σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η ελληνική, αξίζει να διαπραγματεύονται με πριμ σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο.

«Παρ΄ όλο που υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να πετύχουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης όσον αφορά τα έσοδα, επίδοση σημαντικά υψηλότερη από άλλες τράπεζες σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Προτείνουμε την Πειραιώς (buy, τιμή-στόχος τα 36 ευρώ) και τη Eurobank (buy, τιμή-στόχος τα 30 ευρώ)», αναφέρει σε έκθεση της η ΙNG (Scarce growth deserves a premium).

Αγορές επίσης προτείνει στην Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 54 ευρώ όπως επίσης και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τιμή-στόχο τα 18,5 ευρώ.

Η ING εκτιμά ότι ο τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 8,3 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2008, που είναι ο χαμηλότερος πολλαπλασιαστής τα τελευταία 15 χρόνια. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι νέες εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών, που έχουν αναθεωρηθεί χαμηλότερα, ο κλάδος σήμερα εμφανίζει φθηνή αποτίμηση.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου, αν οι προβλέψεις για επισφάλειες προσεγγίσουν το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας, αυτό μπορεί να μειώσει τα κέρδη κατά 11%. Επίσης, η συρρίκνωση των εσόδων από trading ως ποσοστού των συνολικών εσόδων προς τα επίπεδα του 2004 μπορεί να μειώσει τα κέρδη κατά ένα πρόσθετο 6%. Το δε υψηλότερο κόστος άντλησης χρήματος μπορεί να αφαιρέσει ένα άλλο 2% από την κερδοφορία του κλάδου. Συνολικά οι κίνδυνοι στη τρέχουσα συγκυρία μπορούν να πιέσουν τα κέρδη έως και 20% χαμηλότερα, κάτι που ήδη απεικονίζεται στις τιμές των μετοχών, εκτιμά η ING.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=438826

No comments: