9.2.08

Γκαργκάνας - Almunia: Έχει "βάθος" η κρίση

ΣΤΟΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, Ο ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ ΜΟΝΟ ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ, ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ!

Ιδιαίτερα φειδωλοί στις προβλέψεις τους αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί έως ότου υποχωρήσουν οι έντονες αναταράξεις που βιώνουν οι πιστωτικές αγορές εμφανίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Joaquin Almunia, σε ομιλία του σήμερα στο Τόκιο, σημείωσε ότι οι αναταράξεις στις διεθνείς πιστωτικές αγορές αναμένεται να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλαος Γκαργκάνας παραδέχθηκε ότι παραμένει ασαφές το πόσο θα διαρκέσει η υφιστάμενη αναστάτωση στις αγορές.
Ειδικότερα, μιλώντας στην Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων στο Τόκιο, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Joaquin Almunia. επισήμανε ότι αμερικανική οικονομία γνωρίζει "έντονη επιβράδυνση" και ότι η Ευρώπη δεν θα μείνει αλώβητη."Μια σημαντική επιβράδυνση χωρίς αμφιβολία θα επηρεάσει την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο", σημείωσε ο κ. Almunia. "Ωστόσο η Ε.Ε. έχει καταστεί πιο ανθεκτική στις αναταράξεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ και τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της είναι υγιή", πρόσθεσε.Ο κ. Almunia αναφέρθηκε στον υγιή δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ε.Ε. και στα χαμηλά ποσοστά ανεργίας - τα χαμηλότερα των τελευταίων 25 ετών.Ως αποτέλεσμα "η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί μια από τις βασικές δυνάμεις ανάπτυξης το 2007. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει σταδιακά την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτηση της από την ανάπτυξη στο εξωτερικό", υπογράμισε.Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2,4% και 2,2% που αναφέρεται στις φθινοπωρινές προβλέψεις για την Ε.Ε. και την ζώνη του ευρώ αντίστοιχα, πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Γκαργκάνας σε δηλώσεις τους προς δημοσιογράφους σήμερα προειδοποίησε ότι εάν η κρίση στις αγορές συνεχιστεί θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω την παγκόσμια ανάπτυξη."Δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση στις αγορές", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γκαργκάνας.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=446719

No comments: