1.2.08

Τιτλοποιήσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η είδηση ότι οι εγχώριες τράπεζες προχώρησαν σε αυξημένες τιτλοποιήσεις δανείων τον περασμένο Νοέμβριο.
"..από 970,8 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, εκτινάχθηκαν στα 4,4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, αυξάνοντας συνολικά τα δάνεια που τιτλοποίησαν στα 12,9 δισ. ευρώ."
πρόκειται περί "καταναλωτικών δανείων"
ενώ "Τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων εμφανίζονται μειωμένα"

Τιτλοποίηση σημαίνει
α. μετακύλιση του κινδύνου από την τράπεζα στον αγοραστή της τιτλοποίησης
β. αύξηση ρευστότητας από την εισροή μετρητών
γ. "ξεκαθάρισμα" του ισολογισμού
δείτε και την ελληνική wikipedia
(που όμως πρέπει να γράψω ότι ακόμα δεν της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη)

Το θετικό είναι ότι οι εγχώριες τράπεζες βρήκαν αγοραστές για τις τιτλοποιήσεις τους.
Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιοι είναι αυτοί, γιατί π.χ. στην Enron ήταν θυγατρικές της και τα αποτελέσματα γνωστά...

Το αρνητικό είναι ότι πιθανότατα κι αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, όπως οι περισσότερες τράπεζες του πλανήτη...

P.S. δεν μου άρεσε το σημερινό άρθρο του capital Αυξάνεται η λίστα των "δομημένων" τραπεζών στην Ελλάδα - που σχετίζεται με τιτλοποιήσεις των γνωστών CDOs - μόνο και μόνο επειδή δεν κατονόμασε!
Όταν έχουμε να κάνουμε με φαινόμενο παγκόσμιας πυραμίδας είναι λίγο δύσκολο να έχουν εμπλακεί εγχωρίως μόνο οι "κρατικές" τράπεζες τη στιγμή που οι κατεξοχήν κυνηγοί εύκολου κέρδους συναντώνται πάντοτε στον ιδιωτικό τομέα!
Ανησυχία, όπως γράφει και το άρθρο, δεν θα πρέπει να υπάρχει, εάν τα ανοίγματα (χασούρες) ήταν μεγάλες θα το ξέραμε ήδη!
P.S. 2 Τους οργανισμούς τιτλοποίησης δανείων θα πλήξει η κρίση στην Ε.Ε.
Η πιστωτική κρίση βρίσκεται προ των πυλών της Ευρώπης. Και αυτήν τη φορά θα χτυπήσει μέσω των οργανισμών που αναλαμβάνουν τις τιτλοποιήσεις δανείων
διατυπώνεται η ανησυχία για το πόσο ευάλωτη είναι η ευρωπαϊκή οικονομία, κυρίως μέσω πιθανής κρίσης στην αγορά ακινήτων. Αυτό στηρίζεται τόσο στις εύθραυστες αγορές ακινήτων σε Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία, όσο και στα τεράστια ποσά τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων που πραγματοποίησαν πέρυσι -κυρίως στο πρώτο εξάμηνο- οι ευρωπαϊκές τράπεζες

No comments: