7.2.08

Τρόποι σκέψης

Δύο αναδημοσιεύσεις που νομίζω αξίζουν προσοχής.

”Είναι αφελείς οι άνθρωποι νομίζοντας ότι είμαστε... Μπανανία”, είπε στο Euro2day.gr σήμερα ο κ. Ιωάννης Τζιβέλης, αναφερόμενος στη δημόσια πρόταση του ομίλου Crown για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της Crown Hellas Can.
Μιλώντας στο Euro2day, o κ. Τζιβέλης εξήγησε ότι τα νούμερα που προσφέρουν οι Αμερικανοί είναι υποδεέστερα της πραγματικής αξίας και εν μέρει ”προσβλητικά” για τη νοημοσύνη των Ελλήνων επενδυτών.
Το ’91 η (τότε) Hellas Can είχε EBITDA 9,7 εκατ. ευρώ σε τζίρο 44 εκατ. ευρώ, δηλ. το 1/4 του τζίρου. Σήμερα έχει κάπου 50 εκατ. ευρώ EBITDA σε τζίρο 350 εκατ. ευρώ, δηλ. το 1/7 του τζίρου. Το ’91 η εισαγωγή της εταιρίας στο Χ.Α. έγινε με 9,5 φορές εκείνο το EBITDA, όταν στην Ευρώπη ο ”μπούσουλας” ήταν 7 με 8 φορές, σήμερα επιδιώκουν να ”βγουν” από το χρηματιστήριο με περίπου 3,5 φορές το EBITDA, ενώ στην Ευρώπη ο ”μπούσουλας” αυτός φτάνει μέχρι τις 12 φορές το EBITDA.

Ωραία η σύγκριση με την Ευρώπη!

Εμπνευστής και ενσαρκωτής μιας υγιέστατης και κερδοφόρου επενδυτικής στρατηγικής και συναλλακτικής πρακτικής, ο Warren Buffett και η εταιρεία του Berkshire Hathaway, αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να ανακαλυφθούν.
......
- Η Berkshire Hathaway δεν έχει στρατηγική εξόδου από μία μετοχή. Έχει μόνο στρατηγική εισόδου. Όπως λέει ο ίδιος, "η προτιμώμενη περίοδος διακράτησης μιας μετοχής είναι ΄για πάντα΄.
- Η Berkshire Hathαway δε δανείζεται, ούτε καν για λειτουργικούς σκοπούς. Πολύ περισσότερο για εξαγορές, συμμετοχές, deal making και λοιπά, "μαθηματικού τύπου", σχήματα.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=443886

Ωραίες συμβουλές, ειδικά σε τέτοιες εποχές! Κέρδη πάντως βγάζει αυτός ο Μπάφετ, κι ας βγαίνει!

No comments: