6.2.08

Σωστός τρόπος σκέψης

Δηλώσεις Τζιβέλη στο euro2day για Δ.Π. σε Crown

”Είναι αφελείς οι άνθρωποι νομίζοντας ότι είμαστε... Μπανανία”, είπε στο Euro2day.gr σήμερα ο κ. Ιωάννης Τζιβέλης, αναφερόμενος στη δημόσια πρόταση του ομίλου Crown για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της Crown Hellas Can.
Η υπό τον έλεγχο του κ. Τζιβέλη κυπριακή εταιρία συμμετοχών, Mitica, κατέχει το 10% των μετοχών της Crown Hellas Can, ποσοστό ικανό να μπλοκάρει τη δημόσια πρόταση, που αποτελεί τη δεύτερη απόπειρα της αμερικανικής εταιρίας να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής θυγατρικής της.
Μιλώντας στο Euro2day, o κ. Τζιβέλης εξήγησε ότι τα νούμερα που προσφέρουν οι Αμερικανοί είναι υποδεέστερα της πραγματικής αξίας και εν μέρει ”προσβλητικά” για τη νοημοσύνη των Ελλήνων επενδυτών.
”Το ’91 η (τότε) Hellas Can είχε EBITDA 9,7 εκατ. ευρώ σε τζίρο 44 εκατ. ευρώ, δηλ. το 1/4 του τζίρου. Σήμερα έχει κάπου 50 εκατ. ευρώ EBITDA σε τζίρο 350 εκατ. ευρώ, δηλ. το 1/7 του τζίρου. Το ’91 η εισαγωγή της εταιρίας στο Χ.Α. έγινε με 9,5 φορές εκείνο το EBITDA, όταν στην Ευρώπη ο ”μπούσουλας” ήταν 7 με 8 φορές, σήμερα επιδιώκουν να ”βγουν” από το χρηματιστήριο με περίπου 3,5 φορές το EBITDA, ενώ στην Ευρώπη ο ”μπούσουλας” αυτός φτάνει μέχρι τις 12 φορές το EBITDA. Είναι αφελείς οι Αμερικανοί να νομίζουν ότι οι Έλληνες επενδυτές θα δώσουν τις μετοχές τους στο ”μπιρ παρά”, είπε ο κ. Τζιβέλης δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεών του, που εν ολίγοις καθορίζουν και την έκβαση της δημόσιας πρότασης.
**** Νωρίτερα το euro2day σε άρθρο με τίτλο ”Crown Hellas: Οι αντιδράσεις για Δ.Π. και η Μitica” του Χρήστου Κίτσιου μετέδωσε: ”Μουδιασμένες αντιδράσεις μεταξύ των μετόχων μειοψηφίας της Crown Hellas Can προκαλεί η δημόσια προσφορά του ομίλου Crown για την απόκτηση του υπόλοιπου 24,02% του μετοχικού κεφαλαίου που δεν ελέγχει ήδη.Η πρόταση της Societe de participations Carnaudmetalbox S.A. αποτιμά την Crown Hellas Can (το 100%) στα 186.484.375 ευρώ, ενώ τα κεφάλαια που θα ξοδέψει για να αποκτήσει τις 5.780.973 μετοχές που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά ανέρχονται σε 44.802.207,5 ευρώ. Με δεδομένο ότι ο όμιλος Crown Hellas Can διέθετε στις 30/9/07 μηδενικό μακροπρόθεσμο δανεισμό, με βραχυπρόθεσμα δάνεια μόλις 12,2 εκατ. ευρώ, όταν τα ταμειακά του διαθέσιμα έφταναν στα 73,2 εκατ. ευρώ, το τίμημα που προσφέρει η Societe de participations Carnaudmetalbox S.A. δεν κρίνεται τόσο θελκτικό όσο δείχνει το premium (31,8%) σε σχέση με τη χθεσινή τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή. Αν συνυπολογιστεί δε ότι η Crown Espana, θυγατρική της Crown Hellas Can κατά 99,9%, εμφάνισε στις 30/9 ταμειακά διαθέσιμα 65,3 εκατ. ευρώ με μηδενικό δανεισμό και το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω κεφαλαίων θα αποδοθεί στη Hellas Can μέσω επιστροφής κεφαλαίου εντός της φετινής χρήσης, ουσιαστικά, σημειώνουν διαχειριστές, η τιμή προσφοράς των 7,75 ευρώ είναι ισόποση των 5,50 ευρώ που είχε προσφέρει τον Ιούνιο του 2003 στην τότε αποτυχημένη δημόσια πρόταση η Crown.
H Crown Hellas Can διαθέτει 24.062.500 μετοχές και επομένως μια επιστροφή της ρευστότητάς της στους μετόχους, ακόμη και μετά την αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της, θα μπορούσε να φτάσει άνετα στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι η επιτυχία ή μη της δημόσιας πρότασης θα κριθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη στάση που θα κρατήσει η Mitica, συμφερόντων του επιχειρηματία μεγαλοεπενδυτή κ. Ι. Τζιβέλη, καθώς κατέχει το απόλυτα ρυθμιστικό ποσοστό του 10%. Αν η Mitica δεν αποδεχτεί τη δημόσια πρόταση, o όμιλος Crown Cork & Seal δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει το απαραίτητο 90% προκειμένου να αιτηθεί δικαιώματος εξαγοράς και των υπόλοιπων μετοχών και εν τέλει να επιτύχει την έξοδο της εταιρίας από το Χ.Α.”.

No comments: