15.2.08

ΕΥΑΘ

Ιδιαίτερα θετική εκτιμάται ότι θα είναι η δραστηριότητα της ΕΥΑΘ στις τηλεπικοινωνίες, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Alpha Finance.
Σύμφωνα με την ανάλυση το 2016 η ΕΥΑΘ μπορεί να έχει μερίδιο αγοράς μέχρι και 50%, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σε πρώτη φάση πάντως η χρηματιστηριακή εκτιμά πως το εν λόγω μερίδιο θα διαμορφωθεί σε 15%.
Να υπενθυμίσουμε ότι την περίοδο αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η σύνταξη του business plan της ΕΥΑΘ το οποίο και θα είναι έτοιμο στα τέλη του επόμενου μήνα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η τοποθέτηση οπτικής ίνας στα δίκτυα της εταιρείας.Ήδη η διοίκηση της ΕΥΑΘ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τη μίσθωση των δικτύων. Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχει πλαφόν στη χρήση του δικτύου. Έτσι, για παράδειγμα ακόμη και αν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ζητήσουν τη χρήση του δικτύου, αυτό είναι εφικτό. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Finance, το 2009 ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 μπορεί να φτάσει τα 120,5 εκατ. ευρώ.Στον τομέα της ενέργειας, η «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες» εκτιμάται ότι θα επενδύσει μέχρι το έτος 2011 περίπου 16 εκατ. ευρώ για επενδύσεις συμπαραγωγής 5 MW και για ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 MW. Οι θυγατρικές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται ότι θα αυξηθούν, περιλαμβάνοντας αυτόνομα εταιρικά σχήματα για την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, τα οποία και θα υλοποιούν τα σχετικά project, ενώ το 2010 θα δημιουργηθεί και κατασκευαστική θυγατρική. Μεταξύ άλλων η Alpha Finance αναφέρει πως η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη την πολιτική που θα ακολουθήσει στον τομέα των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, που ανήκει η ΕΥΑΘ. Πάντως το ενδιαφέρον είναι έκδηλο από πολλές επιχειρήσεις του εξωτερικού.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=451024

Οι κινήσεις είναι αναμφισβήτητα προς την ορθότατη κατεύθυνση.
Θα επιτύχει;
Εδώ ο "ιδιωτικός" τομέας τηλεπικοινωνιών - όπως Forthnet κλπ. - τα έχει σκατώσει και έχει σπάσει τα νεύρα των καταναλωτών - που αντί να κερδίσουν σε χρήματα, χάνουν τη ..συνδεσή τους! - και θα τα καταφέρει η ΕΥΑΘ; Ο "πρώην" κρατικός τομέας;
Μακάρι!
Εγώ είμαι μαζί τους!

No comments: