7.2.08

Τα εταιρικά κέρδη ”σωσίβιο” για το Χ.Α.

ΓΙΑ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...

του Μάνου Χατζηδάκη* Όταν πέφτουν οι αγορές και ο πανικός βρίσκεται παντού ελάχιστη σημασία έχουν τα μεγέθη και οι αριθμοί. Ωστόσο, αν κάτι ”έσωσε” την ελληνική αγορά από μια εκτεταμένη χρονικά βύθιση, αυτό είναι η ικανότητα των εταιριών να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και να επιτύχουν τους στόχους που έθεσαν στα επιχειρηματικά τους πλάνα. Οι ανησυχίες που διατυπώνονται αυτή την περίοδο στις χρηματιστηριακές αγορές είναι εύλογες, καθώς το μακροοικονομικό τοπίο δεν έχει την οράτοτητα ανάπτυξης που είχε τα προηγούμενα χρόνια(ειδικά στην Αμερική). Ο βαθμός αποτύπωσης αυτών των ανησυχιών έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις ολόκληρων χρηματιστηρίων σε υποτιμητικές υπερβολές τόσο διαχρονικά όσο και συγκριτικά. Ειδικότερα, η ελληνική αγορά γίνεται αποδέκτης πιέσεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υπερβολικές.
Η αποτίμησή της υποχώρησε στα 165 δισ. ευρώ, τη στιγμή που τα αναμενόμενα κέρδη για το 2007 θα ανέλθουν στα 11,1 δισ. ευρώ και το 2008 η πρόβλεψη αφορά σε κέρδη 12,6 – 12,8 δισ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση δηλαδή της ελληνικής αγοράς πραγματοποιείται σε πολλαπλασιαστές κερδών 14,8 για το 2007 και 13,1 για το 2008, σημαντικά χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο των 18 φορών.
Αν και η εταιρική κερδοφορία προβλέπεται θετική για το 2008, εντούτοις η αγορά προεξοφλεί μείωση της εταιρικής κερδοφορίας κατά 14%.
Την ίδια στιγμή και οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, με το κυριότερο εύρος των πολλαπλασιαστών να κινείται μεταξύ 8 και 12 φορών, αλλά με σαφώς ηπιότερους ρυθμούς προσδοκώμενης εταιρικής αύξησης κερδών.Αν η πίεση στην αγορά τρομάζει για τη δυναμική της, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 2006 η ένταση της υποτιμητικής υπερβολής ήταν ισχυρότερη! Τότε η αγορά είχε καταγράψει πτώση 960 μονάδων, κατεβάζοντας τις κεφαλαιοποιήσεις στα 119 δισ. ευρώ, με προσδοκώμενη κερδοφορία 8,2 δισ. ευρώ για το 2006 και 10 δισ. ευρώ για το 2007. Το κυριότερο είναι ότι η αγορά όχι μόνο ξαναείδε τα υψηλά της, αλλά κατάφερε να είναι ”φθηνή” σε πολύ υψηλότερα επίπεδα λόγω της θετικής εξέλιξης στα εταιρικά κέρδη.Αν και βρισκόμαστε στο μέσο της χρηματιστηριακής αναταραχής από πλευράς ειδήσεων, θα ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί ως προς τη διατύπωση της άποψης για σημαντικά περιθώρια περαιτέρω πτώσης, αφού ήδη έχουμε μπει σε ιστορικά υποτιμημένες ζώνες αποτιμήσεων. Αυτός εκτιμούμε θα είναι και ο κύριος λόγος ανάκαμψης των χρηματιστηριακών αγορών, στις οποίες πλέον οι υπερβολές στη συρρίκνωση των αξιών στους περισσότερους μετοχικούς τίτλους αποτελούν τον κανόνα.
http://www.euro2day.gr/articles/150600/

No comments: