7.3.08

Η ”διπλή όψη” των αμερικανικών αγορών

του John Authers,
Investment Editor,
από τη στήλη The Short View

Ας εξετάσουμε τη λογική ορισμένων εξτρίμ καταστάσεων.
Ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ την Πέμπτη φρόντισε να ”σπρώξει” το ευρώ σε νέα, σχεδόν αδιανόητα, ύψη έναντι του δολαρίου, καθώς αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το ράλι του νομίσματος.
Εμφανίστηκε απόλυτα απρόθυμος να ακολουθήσει την πορεία της Fed και να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.
Ταυτόχρονα οι τιμές εμπορευμάτων παρέμειναν κοντά σε ιστορικά χαμηλά, αποδεικνύοντας ότι διατηρούνται οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.
Επιπρόσθετα, η νέα ενίσχυση του κόστους ασφάλισης έναντι ενδεχόμενων χρεοκοπιών απέδειξε ότι οι ανησυχίες για την υγεία του χρηματοοικονομικού συστήματος, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, παραμένουν στα ύψη.
Ας δούμε, ακόμη, τα διαφορετικά μηνύματα που αποστέλλουν οι αγορές. Οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι που είναι εισηγμένοι στον S&P 500 βρέθηκαν σε νέα χαμηλά την Πέμπτη, σε όρους δολαρίου.
Εάν, δε, ”μετρήσεις” την πτώση σε όρους ευρώ, ανακαλύπτεις ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ όλο και χειροτερεύει. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% -στο 53%- από το υψηλό επίπεδο που είχε αγγίξει το 2001, πάντα σε όρους ευρώ. Μήπως, τελικά, ο χρυσός, ο οποίος πλησιάζει τα 1.000 δολάρια, είναι το μοναδικό παγκόσμια νόμισμα;
Εάν πιστέψουμε κάτι τέτοιο, τότε εξάγονται και αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ. ”Καταμετρημένα” βάσει της πορείας του χρυσού, τα σπίτια στις ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν πιο ακριβά από το επίπεδο που άγγιξαν τη δεκαετία του ’70, όταν η μέση τιμή κατοικίας αποτιμάτο σε 700 ουγκιές χρυσού, σύμφωνα με τον κ. Tim Lee της Pi Economics.
Σήμερα η τιμή ενός σπιτιού στις ΗΠΑ αποτιμάται στις 220 ουγκιές χρυσού. Εάν, λοιπόν, εξετάσουμε από κοινού τις δύο αγορές, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός κλάδος έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας του και οι τιμές ακινήτων έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 75% από το 2001 έως και σήμερα.
Συμπέρασμα; Είτε οι ΗΠΑ βρίσκονται λίγο πριν από την καταστροφή είτε οι αγορές υπερβάλλουν.

(07/03/08 - 10:30)
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd.
All rights reserved.

No comments: