17.3.08

Εκλεισε το deal MIG-Deutsche Τelekom για ΟΤΕ

Η Marfin Investment Group ανακοίνωσε ότι υπεγράφη συμφωνία με την Deutsche Telekom για την πώληση 98.026.324 μετοχών του ΟΤΕ (ήτοι ποσοστό 19,99%) προς 26 Ευρώ ανά μετοχή. To συνολικό deal ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.Σημειώνεται πως, με βάση την εκτιμώμενη μέση τιμή κτήσης των μετοχών του ΟΤΕ από τη Marfin Investment Group στα 23,9 ευρώ, προκύπτει υπεραξία για τον επενδυτικό όμιλο που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, κ. Rene Obermann, αναφέρει ότι η εταιρία στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της γερμανικής εταιρίας στον ΟΤΕ, με στόχο την πλήρη ενοποίηση του οργανισμού από το 2009.
Παράλληλα, σημειώνει πως ο ΟΤΕ θα συμβάλλει στα κέρδη ανά μετοχή της από το πρώτο έτος.
«Το πρώτο που θέλουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε έγκριση για την αύξηση του μεριδίου μας πάνω από το 20%» δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του γερμανικού κολοσσού, Karl-Gerhard Eick, όπως μεταδίδει το Thomson Financial.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Obermann, το ποσοστό της Deutsche Telekom δεν αναμένεται να υπερβεί το 33% για να αποφύγει την υποχρέωση κατάθεσης προσφοράς εξαγοράς του συνόλου της ελληνικής εταιρίας.
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/296619/Article.aspx

KAI ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΥΧΑΙΑ ΣΥΝΕΒΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΙΣΩς ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

«Όχι» στο πλαφόν του 20% στις ΔΕΚΟ, λέει για μία ακόμα φορά η Κομισιόν
Αρνητική εμφανίζεται η Κομισιόν στην τροπολογία Αλογοσκούφη σχετικά με τις επιθετικές εξαγορές εταιρειών στρατηγικής σημασίας, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών περιόρισε ουσιαστικά στο 20% τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ.
Αυτό προκύπτει από απάντηση του επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά Τσαρλς ΜακΚρίβι στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη. Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής αναφερόταν στην τροπολογία και τις δηλώσεις του Γ.Αλογοσκούφη για συνεργασία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές εξαγορές όπως επίσης και στις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ για κυβερνητικό βέτο σε εξαγορές μεριδίων μεγαλύτερων του 25% γερμανικών επιχειρήσεων από κρατικά επενδυτικά κεφάλαια ξένων χωρών.
Παράλληλα, καλούσε την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας, που θα προφυλάσσει κρατικές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από επιθετικές εξαγορές καθώς και να συναινέσει στην υιοθέτηση εθνικών μέτρων, ελλείψει κοινοτικής νομοθεσίας. Στην απάντησή του ο κ. ΜακΚρίβι, χωρίς να αναφερεθεί ονομαστικά στον ΟΤΕ ούτε στις πιέσεις της Γερμανίας, εκφράζει την αντίθεση της Κομισιόν σε αυτά τα σχέδια: «Οι συζητήσεις σχετικά με τις ξένες επενδύσεις στις επιχειρήσεις «στρατηγικής» σημασίας έχουν αυξηθεί όχι μόνο σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και διεθνώς. Η συνθήκη ΕΚ και η νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρ.Κοινοτήτων ορίζουν τις περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη μέλη μπορούν να λάβουν μέτρα συμβατά με τη νομοθεσία της ΕΕ».
»Ωστόσο, κατά καιρούς, λαμβάνονται μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των λεγόμενων «εθνικών πρωταθλητών» από επενδύσεις προερχόμενες τόσο από πηγές της ΕΕ όσο και από πηγές εκτός ΕΕ. Αυτό είναι ουσιαστικά ασυμβίβαστο με τις διατάξεις της συνθήκης ΕΚ για την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και το δικαίωμα εγκατάστασης».
»Εάν αποδειχθούν βάσιμες οι σχετικές θεμιτές ανησυχίες, τα κράτη μέλη έχουν τις εξουσίες να περιορίσουν τις μετακινήσεις των κεφαλαίων και την εγκατάσταση σε αιτιολογημένες περιπτώσεις με κατάλληλα και αναλογικά μέσα για να αντιμετωπίσουν μια αποδεδειγμένη απειλή».
»Εάν τα εθνικά μέτρα υπερβαίνουν τα όρια που θέτει η συνθήκη ΕΚ, η Επιτροπή δεν μπορεί να συναινέσει στη θέσπιση και την εφαρμογή τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις? έχει καθήκον να λάβει μέτρα προκειμένου τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τους κανόνες τους ώστε να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.»
Από τον «γενικό κανόνα» ο κ .ΜακΚρίβι εξαιρεί τον τομέα της ενέργειας, ωστόσο τονίζει ότι «για άλλους τομείς, η Επιτροπή δεν έχει πειστεί προς το παρόν ότι απαιτείται νέα κοινοτική νομοθεσία για να αντιμετωπιστούν τυχόν διαβλεπόμενες απειλές που ενδεχομένως υπάρχουν, και οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν κατάλληλα στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας».Καταλήγωντας, αναφέρθηκε και στην συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του Εαρινού Συμβουλίου της ΕΕ γύρω από τις επιθετικές εξαγορές κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων τρίτων χωρών:«Η Επιτροπή κρίνει ότι είναι σκόπιμο να αναπτυχθεί μια κοινή προσέγγιση εντός της ΕΕ όσον αφορά τις δραστηριότητες των κρατικών επενδυτικών ταμείων (ΚΕΤ). Η Επιτροπή θεωρεί ότι ενδεχομένως απαιτούνται κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η διακυβέρνηση των ΚΕΤ. Ως προς το θέμα αυτό, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ μελετούν τη δυνατότητα σύνταξης κατευθυντηρίων γραμμών σχετικά με τη διαφάνεια ή ενός κώδικα δεοντολογίας για τα ΚΕΤ και τις χώρες υποδοχής».
»Επίσης, στο Διατλαντικό Οικονομικό Συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου 2007, η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για τα ζητήματα αυτά με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και συμφώνησε με αυτήν σχετικά με τη χρησιμότητα της ανάπτυξης των κανόνων αυτών σε διεθνές επίπεδο».
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κ .Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Φιλελεύθερης κοπής απάντηση του γνωστού κ. ΜακΚρίβι για τον ΟΤΕ, έρχεται ως κερασάκι την ώρα που ο ΟΤΕ ιδιωτικοποιείται πλήρως από το παράθυρο. Η απόκτηση του 20% σχεδόν του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom με ενδιάμεσους την MIG των εμίρηδων του Ντουμπάι, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και προϊόν προφανούς τριγωνικής παρασκηνιακής συνεννόησης και με την κυβέρνηση της ΝΔ που φέρει ακέραια την ευθύνη».

No comments: