7.4.08

Alan Greenspan: «Μην τα ρίχνετε σε μένα»

Στις 17 Μαρτίου, ο Alan Greenspan έγραφε ένα άρθρο για τους FT με τον τίτλο «Δεν θα υπάρξει ποτέ τέλειο μοντέλο κινδύνου,» όπου ισχυρίζεται ότι «Ποτέ δεν θα κατορθώσουμε να προβλέψουμε τα απρόβλεπτα των χρηματοοικονομικών αγορών.» Καταλήγει ότι «Είναι πολύ σημαντικό, κρίσιμο για την ακρίβεια, οι όποιες μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές στην δομή των αγορών και των ρυθμίσεων να μην εμποδίσουν τους πιο αξιόπιστους και αποτελεσματικούς φύλακές μας κατά της καθολικής οικονομικής αποτυχίας: την ελαστικότητα των αγορών και τον ανοιχτό ανταγωνισμό.»
Εκείνο το άρθρο προκάλεσε μια σειρά επικριτικές απαντήσεις, μέσα από το forum των FT. Για παράδειγμα, ο Paul de Grauwe έγραψε: «Το άρθρο του Greenspan είναι παραπέτασμα για να κρύψει τις δικές του ευθύνες που κατέστησε δυνατή την χρηματοοικονομική κρίση.»
Το άρθρο που ακολουθεί είναι η απάντηση του κ. Greenspan στους επικριτές του, γραμμένο αποκλειστικά για το Economists’ Forum:
Μου προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι δεν φαίνεται πως οι αξιοπρόσεκτα παρόμοιες φούσκες ακινήτων που προέκυψαν σε περίπου 25 χώρες μεταξύ 2001 και 2006 έχουν κοινή αιτία. Η δραματική πτώση στα πραγματικά μακροχρόνια επιτόκια στατιστικά εξηγεί και επί το πλείστον ευθύνεται, για την μείωση και σύγκλιση των επιτοκίων κεφαλαιοποίησης real estate σε όλο τον πλανήτη. Μέχρι το 2006, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε όλες της ανεπτυγμένες και μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες διολίσθησαν σε μονοψήφια επίπεδα, νομίζω για πρώτη φορά στην ιστορία.
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/307195/ArticleFTgr.aspx

No comments: