7.4.08

ΕΕ: Ζητά φορολογικό "σωφρονισμό" για τους "κακομαθημένους" Έλληνες

«Κακομαθημένα παιδιά» φαίνεται να θεωρεί τους Έλληνες φορολογούμενους η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να είναι εισπρακτικά πιο σκληρή και αποτελεσματική.
Έτσι, προτείνει μεταξύ άλλων τη λειτουργία «ανεξάρτητης αρχής» όσον αφορά τους φορολογικούς ελέγχους.
Εκτός από αυτό όμως, ζητά -χάριν ισότητας- την κατάργηση απαλλαγών και μειώσεων φόρων σε εταιρείες.
Πάντως, η Ε.Ε. θεωρεί απαγορευτικές -για ανάπτυξη και πληθωρισμό- τις αυξήσεις φόρων και συστήνει καλύτερα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, τη δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής συνιστά στην κυβέρνηση η διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στην οποία προΐσταται ο επίτροπος Χ. Αλμούνια) με στόχο την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών.
Σε ειδική έκθεση για το ελληνικό φορολογικό σύστημα η Ε.Ε. τονίζει την ανάγκη για απελευθέρωση των ελεγκτών από το στενό κυβερνητικό έλεγχο και την θέσπιση ενός βαθμού πολιτικής ανεξαρτησίας στην ποσότητα και την ποιότητα των διασταυρώσεων. Επίσης προτείνει:
• Τη δημιουργία συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών και διαχειριστικής οργάνωσης.
• Βελτιώσεις στην κατανομή των ανθρώπινων πόρων (απασχόληση υψηλού επιπέδου προσωπικού στο αντικείμενο).•
Περαιτέρω υποστήριξη των μηχανισμών με υποδομή και εξοπλισμό.Εξετάζοντας ειδικά το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα η Ε.Ε. υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τη μεγάλη υστέρηση των φόρων που οφείλεται στην υψηλή φοροδιαφυγή, ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν την τελευταία περίοδο χαρακτηρίζονται «ημιτελή και αναποτελεσματικά».

Τονίζεται μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός, ότι το ποσοστό των εσόδων από ΦΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από το 9,7% το 2000 στο 7,9% το 2007. Οι αναλυτές της έκθεσης τονίζουν ότι το γεγονός αυτό «προκαλεί έκπληξη για μια χώρα όπως η Ελλάδα, αφού παρουσιάζει τη συγκεκριμένη περίοδο μέση αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 4% του ΑΕΠ ο οποίος συντηρείται κυρίως από την αύξηση της ιδιωτικής ζήτησης σε ποσοστό 68%.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ενώ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ οι ασφαλιστικές εισφορές (χωρίς να έχει γίνει καμία θεσμική αλλαγή) είναι τo μόνο τμήμα του συνολικού φορολογικού βάρους το οποίο την ίδια περίοδο αυξάνεται και μάλιστα με ρυθμό ταχύτερο κατά 1,1% από το ονομαστικό ΑΕΠ, φτάνοντας στο 13,25% του ΑΕΠ στο τέλος του 2007 από 12,5% που ήταν το 2000.

Μάλιστα σημειώνεται ότι στους αυτοαπασχολούμενους που είναι μεγάλο ποσοστό για την Ελλάδα η φορολογική επιβάρυνση στην εργασία αυξήθηκε το συγκεκριμένο διάστημα κατά 8,5%.

Επιπλέον η φορολογική νομοθεσία -σύμφωνα πάντα με την έκθεση- πρέπει να απλοποιηθεί περαιτέρω, αλλά και να απαλειφθούν όσες διατάξεις επιτρέπουν ακόμη απαλλαγές και μειώσεις φόρων εταιρειών καθώς "ενδεχομένως οδηγούν στην πράξη σε άνιση φορολόγηση των επιχειρήσεων".

Σημειώνεται, ότι η λύση της επιβολής νέων έμμεσων φόρων θα προκαλούσε σε αυτό το χρονικό σημείο πληθωρισμό (αν αυξάνονταν ο ΦΠΑ) και κάμψη ανταγωνιστικότητας, αν επιλεγόταν η λύση της αύξησης των άμεσων φόρων.

Κριτική ασκείται επίσης και στη διαχείριση των φορολογικών εσόδων αφού μέσα στη μελέτη τονίζεται ότι: «Οι πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης βελτίωσαν την κατάσταση κάπως, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη αναποτελεσματικότητα η οποία περιορίζει τα έσοδα, επιβραδύνοντας έτσι τη μείωση του ελλείμματος», ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι ως εκ τούτου απαιτούνται νέα φορολογικά μέτρα τόνωσης των εσόδων και νέες παρεμβάσεις στο φοροεισπρακτικό σύστημα.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=480911

No comments: