23.4.08

Απρόσμενη επιτάχυνση για τις υπηρεσίες και μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Απρίλιο

Απρόσμενη επιτάχυνση σημείωσε η ανάπτυξη στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, καταδεικνύοντας ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντέχουν ακόμα με το ακριβό ευρώ, το πετρέλαιο στα 119 δολάρια και την πιστωτική κρίση.
Ο δείκτης PMI των RBS/NTC ενισχύθηκε στις 51,8 μονάδες, από 51,6 μονάδες το Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, προέβλεπαν πτώση στις 51,4 μονάδες.Η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,8 μονάδες, έναντι 52 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2005.Ο σύνθετος δείκτης PMI ανήλθε στις 51,9 μονάδες, από 51,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 51,5 μονάδες.
Τέλος, η Eurostat ανακοίνωσε πως οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξληθηκαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση.
Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης διατηρείται ακόμα σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Μάλιστα, στελέχη της ΕΚΤ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: