22.4.08

«Δεν είμαστε σε φάση ύφεσης» τονίζει για άλλη μία φορά ο Τζορτζ Μπους

Για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας μίλησε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αποκρούοντας για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο η χώρα να διάγει περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Όπως υπογράμμισε, ο Τζορτζ Μπους, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αυξήθηκε στο τέταρτο εξάμηνο του 2007, αν και τα στοιχεία δεν ακόμη γνωστά για το πρώτο τρίμηνο του 2008. Εκφράστηκε και κατά της αύξησης των φόρων σε αυτήν την δύσκολη περίοδο για την αμερικανική οικονομία.
Παράλληλα, ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ανησυχία του για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και τις επιπτώσεις τους στους καταναλωτές.
Οι δηλώσεις έγιναν στο κλείσιμο διήμερων επαφών σε θερμό κλίμα ανάμεσα στον ίδιο και στον πρωθυπουργό του Καναδά Στέφεν Χάρπερ και τον Μεξικάνο πρόεδρο Φελίπε Καλντερόν. Σε δηλώσεις τους ο Στ.Χάρπερ και ο Φ.Καλντερόν μίλησαν για το θετικό κλίμα των συζητήσεων και υπερασπίστηκαν τη συνθήκη.
Οι τρεις χώρες έχουν συνάψει από το 1994 την Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA).
Οι δύο υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην NAFTA και δηλώνουν και οι δύο ότι σε περίπτωση ανάληψης της προεδρίας θα επαναδιαπραγματευτούν ή θα αποχωρήσουν από τη συνθήκη.
Οι επικριτές της συνθήκης υποστηρίζουν ότι προκάλεσε την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, παρά τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος Μπους ότι δημιούργησε τις θέσεις εργασίας και ότι μείωσε την ροή μεταναστών προς τις ΗΠΑ.
«Τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε για να βελτιώσει (η NAFTA) τις συνθήκες ζωής των πολιτών μας και να μειώσουμε τα εμπόδια για το παγκόσμιο εμπόριο παγκοσμίως», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

No comments: