23.4.08

Η κρίση δεν τελείωσε

Τα προβλήματα των αμερικανικών τραπεζών αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά καθώς οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, σύμφωνα με την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, Comptroller of the Currency.
O Τζον Ντάγκαν αναφέρει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των μικρότερων τραπεζών είχαν προχωρήσει στη σύναψη δανείων για αγορά εμπορικών ακινήτων που υπερβαίνουν το 300% των κεφαλαίων τους. Σχεδόν το 30% αυτών των τραπεζών είχαν περισσότερο από το 100% των κεφαλαίων τους σε κατασκευαστικά και αναπτυξιακά δάνεια.
«Διανύσαμε μία περίοδο κατά την οποία δεν υπήρξε καμία χρεοκοπία μεγάλης τράπεζας, η οποία διήρκησε σχεδόν τέσσερα χρόνια και είναι η μεγαλύτερη στη 143ετή ιστορία της υπηρεσίας», επισημαίνει ο κ. Ντάγκαν, ο οποίος επιτηρεί περί τις 1.700 αμερικανικές τράπεζες.
Εκτίμηση«Οδηγούμαστε σε μία περίοδο, η οποία θα έχει περισσότερες χρεοκοπίες, οι οποίες ωστόσο θα είναι πιο κοντά στα ιστορικά παραδείγματα που έχουμε και ενδεχομένως να τα ξεπεράσουν σε κάποια στιγμή, γεγονός που αποτελεί φυσική συνέπεια της πορείας της οικονομίας από μία φάση εξαιρετικών συνθηκών στις πιστωτικές αγορές, σε μία πιο φυσιολογική φάση θα συναντούσε κανείς σε μία περίοδο ύφεσης», όπως δήλωσε στους Financial Times. Στα τέλη του 2007 υπήρχαν 76 οργανισμοί στη λίστα προβληματικών τραπεζών του Federal Deposit Insurance Corporation, που ασφαλίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από το 2004.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο αντίστοιχος αριθμός στην προηγούμενη κρίση του 1987 ανερχόταν σε 2.165 τράπεζες.
«Οι τράπεζες διαθέτουν σήμερα καλύτερη κεφαλαιοποίηση σε σχέση με την προηγούμενη κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1980... αλλά στον αντίποδα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό» υποστηρίζει ο κ. Ντάγκαν. «Σε μεγάλο βαθμό, όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος και τη διάρκεια της ύφεσης».
Μέχρι στιγμής, οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες που επιτηρεί ο Comptroller έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 80 δισ. δολάρια από τον περασμένο Οκτώβριο, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις εν λόγω απώλειες στους ισολογισμούς τους, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί, όπως υποστηρίζει ο κ. Ντάγκαν. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και ο πρόεδρός της, Μπεν Μπερνάνκε, καθώς και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, έχουν ενθαρρύνει την αύξηση μετοχικών κεφαλαίων, προκειμένου να συντηρήσουν τα επίπεδα δανεισμού και να αποφύγουν μία ευρύτερη πιστωτική κρίση στο σύνολο της οικονομίας.
ΠροτεραιότητεςΠαρ' όλα αυτά, οι προτεραιότητες του OCC επικεντρώνονται κυρίως στην «ασφάλεια και την αξιοπιστία» του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ, παρά με την πορεία της ευρύτερης οικονομίας, όπως επισημαίνει ο κ. Ντάγκαν.
«Εδώ πρόκειται να βρείτε κάπως διαφορετικές απαντήσεις σε σχέση με αυτές που θα σας έδιναν στη Fed ή το υπουργείο Οικονομικών», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε αντίθετοι με τις προτάσεις τους, γιατί πιστεύουμε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι κάτι καλό. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι περισσότερο προσεχτικές εκεί που χρειάζεται να είναι προσεχτικές».
Οι αριθμοίΣτα τέλη του 2007 υπήρχαν 76 οργανισμοί στη λίστα προβληματικών τραπεζών του Federal Deposit Insurance Corporation, που ασφαλίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από το 2004. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο αντίστοιχος αριθμός κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης (1987) ανερχόταν σε 2.165 τράπεζες.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12478&subid=2&tag=9502&pubid=1697096

No comments: