9.4.08

Τράπεζες: Αυξάνονται οι χορηγήσεις, μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα

Διπλή όψη φαίνεται ότι έχουν τα αποτελέσματα των περισσότερων ελληνικών τραπεζών. Μπορεί οι περισσότερες να παράγουν νέες χορηγήσεις ίσες σχεδόν με το χαρτοφυλάκιο δανείων 2- 3 νέων «μικρών» τραπεζών, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τα οποία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τιτλοποιήσουν μέρος αυτών πουλώντας τα σε ξένους θεσμικούς του εξωτερικού.
Eurobank: Νέα δάνεια 10 δισ. ευρώ
Πιο συγκεκριμένα, η Eurobank το 2007 αύξησε κατά 34% τις χορηγήσεις της σε 46,7 δισ. ευρώ και τα νέα δάνεια ανήλθαν σε 10 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νίκος Νανοπουλος , «το 2007 δημιουργήσαμε τρεις νέες τράπεζες». Παρά τη διεύρυνση των τραπεζικών εργασιών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Eurobank περιορίστηκαν στο 2,4% (1,1 δισ. ευρώ) των συνολικών χορηγήσεων, ποσοστό που είναι το ιστορικό χαμηλότερο για την τράπεζα και ένα από τα χαμηλότερα για την εγχώρια τραπεζική αγορά. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή άλλως non performing loans (ΝPLS ) ο όμιλος σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να τα πωλήσει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Συνολικά, όμως, και σύμφωνα με τον απολογισμό της Eurobank, τα δάνεια με καθυστέρηση αλλά χωρίς απομείωση (καθυστέρηση από 30 έως 90 ημέρες - λιγότερο από έτος) ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ εντοπίζεται στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, τα 2,1 δισ. ευρώ στα καταναλωτικά δάνεια, το 1,1 δισ. στα στεγαστικά και 1,2 δισ. ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις.Eφόσον λοιπόν συνυπολογιστεί ότι η Τράπεζα δημιούργησε νέα δάνεια 10 δισ. ευρώ και έχει σε καθυστέρηση 6 δισ. ευρώ, τότε δημιουργείται θετικό αποτέλεσμα 4 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι τα νέα είναι ποιοτικότερα και με καλύτερες διασφαλίσεις.
Alpha Bank: Νέα δάνεια 8 δισ. ευρώ
Στην Αlpha Bank, το σύνολο των χορηγήσεων έφθασε τα 42,9 δισ. ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε μια αύξηση 29,3%, ενώ σε απόλυτο νούμερο τα νέα δάνεια ανέρχονται σε 9,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι απομειώσεις δάνειων στην Alpha Βank ανήλθαν σε 841 εκατ. ευρώ, και διαμορφώθηκαν στο 2% του χαρτοφυλακίου των δανείων, μετά τη διενέργεια διαγραφών 382 εκατ. ευρώ και την κάλυψη των καθυστερήσεων σε ποσοστό 53%. Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το ποσοστό περιορίστηκε σε 3,7% από 5,1%, ενώ η κάλυψη αυτών με προβλέψεις και εξασφαλίσεις ανέρχεται σε υψηλό ποσοστό 130%. Εάν υπολογίσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Alpha Bank σε 1,5 δισ. ευρώ (3,7%) το θετικό αποτέλεσμα είναι 8,2 δισ. ευρώ.
Τράπεζα Πειραιώς: Νέα δάνεια 9 δισ. ευρώ
Στην Τράπεζα Πειραιώς οι συνολικές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 48% φθάνοντας τα 30,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα δάνεια σε καθυστέρηση χωρίς απομείωση έφθασαν τα 4,3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 2,1% από 2,4%, ενώ με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης για τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ο δείκτης αυτός ανήλθε στο 3,4% (1 δισ. ευρώ των χορηγήσεων στο τέλος του 2007). Δηλαδή, το θετικό αποτέλεσμα αν αφαιρεθεί το 1 δισ. ευρώ είναι νέα δάνεια 9 δισ. ευρώ
http://www.capital.gr/news.asp?Details=482460

No comments: