29.4.08

ΧΑ: Τράπεζες και blue chips έφεραν ξανά τις 4.100 μονάδες

Ευχάριστο αιφνιδιασμό επιφύλαξε στους επενδυτές η πρώτη μετά την εορτή του Πάσχα συνεδρίαση στο Χ.Α., καθώς η αγορά με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες ξεπέρασε με θεαματικό τρόπο ξανά τις 4.100 μονάδες μετά από 12 συνεδριάσεις. Το πλέον αξιοσημείωτο ήταν ότι εξ αρχής της ημέρας το ελληνικό χρηματιστήριο αυτονομήθηκε έναντι των ευρωπαϊκών αγορών που κινήθηκαν σε σαφώς ηπιότερους ρυθμούς, αλλά με αρνητικά πρόσημα. Πολύ θετικό όσο και ενθαρρυντικό στοιχείο από τη σημερινή συνεδρίαση είναι η σημαντική ενίσχυση του τζίρου που εκτινάχτηκε στα 386 εκατ. ευρώ –με τα 43 σε πακέτα– που είναι από τις μεγαλύτερες επιδόσεις του τελευταίου διαστήματος. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.121,96 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,50%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 4.128,43 μονάδες όταν και ενισχυόταν σε ποσοστό 1,65% και χαμηλό στις 4.064,39 μονάδες (+0,08%). Πλην των τραπεζών που ενισχύθηκαν σε ποσοστό 2,17%, θετικά συνέδραμε και η πλειονότητα των blue chips με τον 20άρη να κερδίζει 1,99%, το 40άρη 1,30%, ενώ ουραγός και εντελώς flat ήταν ξανά ο 80άρης που κέρδισε μόλις 0,24%.
Η ψυχολογία των εμπλεκομένων στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι σαφώς βελτιωμένη το τελευταίο διάσημα, καθώς η σημερινή ήταν η 7η ανοδική στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει, οι πωλήσεις των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων εξαντλήθηκαν προ περίπου δύο εβδομάδων και έως τα μέσα Απριλίου, κάτι που έκτοτε έδωσε την ευκαιρία για ανάσες και συσσώρευση στην αγορά. Από τις 15 Απριλίου ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κλείσει σε μόλις δύο συνεδριάσεις σε αρνητικό έδαφος, κάτι που επιβεβαιώνει τα ανωτέρω, πάντα βεβαίως σε άμεση συνάρτηση με το βελτιωμένο κλίμα και διεθνώς.Φαίνεται λοιπόν πως η νηνεμία και η σχετική ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο δίνει τα δυνατότητα για... επιστροφή στις αποτιμήσεις του Χ.Α., δηλαδή βγάζει στην επιφάνεια τα όποια ποιοτικά στοιχεία έχουν τα κορυφαία τραπεζικά χαρτιά και τα άλλα blue chips. Οι τοποθετήσεις από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης του Χ.Α. στους τραπεζικούς τίτλους ήταν αρκετά εντυπωσιακές και πραγματοποιήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά από διεθνή χαρτοφυλάκια. Άλλωστε, τέτοιες ημέρες παραδοσιακά εκλείπουν οι μικροί ιδιώτες επενδυτικές, κάτι που μαρτυρά η αδιάφορη κίνηση της πλειονότητας των μικρομεσαίων μετοχών και οι μικροί τους τζίροι, ενώ οι όποιες κινήσεις έγιναν από επαγγελματίες του χώρου και traders. Από τον 20άρη μόνο οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τ.Τ. έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ εντυπωσιακές κινήσεις έκαναν μετοχές όπως Intralot (+6,33%) καθώς συνεχίζει να επεκτείνεται σε λοταρίες του εξωτερικού (βλέπε Ολλανδία), Marfin Investment Group (+6,18%), ΕΛΠΕ (+6,85%), Μυτιληναίος (+4,44%) και Τιτάνας (+3,03%). Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η σημερινή άνοδος δεν βασίστηκε μόνο στους τραπεζικούς τίτλους παρ’ ότι ξεκίνησε από αυτούς. Στις τράπεζες λοιπόν εντυπωσιακή άνοδο σε ποσοστό 3,77% είναι η Marfin Popular Bank, +2,48% η Εθνική Τράπεζα παρ’ ότι έφτασε έως το +3,93% ενδοσυνεδριακά, +2,20% η Alpha Bank, +3,81% η Κύπρου, +1,99% η Ελλάδος, ενώ η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 1,74% αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει έως και 5,40%. Όπως προαναφέρθηκε το πλέον ενθαρρυντικό κομμάτι της σημερινής ημέρας είναι η μεγάλη αύξηση του τζίρου, που καταγράφηκε σε μια ημέρα όπου η εορταστική ραστώνη επηρεάζει ακόμη. Μεγάλοι τζίροι και όγκοι από τα κορυφαία τραπεζικά χαρτιά που επιβεβαιώνουν τις ισχυρές τοποθετήσεις των ξένων. Στην ευρύτερη αγορά, έντονη κινητικότητα και εντυπωσιακά κέρδη με μεγάλους όγκους για Μαΐλλη, ενώ καλές αποδόσεις είχαν επίσης τίτλοι όπως Μινωικές Γραμμές, Κυριακούλης, Αστήρ Παλλάς, Betanet, Προοδευτική, Διεκάτ, Δρομέας, Lannet, Alpha Γκρίσιν, ΜETKA, Ελγέκα, Ασπίς Πρόνοια, Υγεία, Τέρνα, ΕΥΔΑΠ κ.ά.
Ο Απρίλιος –μία συνεδρίαση πριν τη λήξη του– φεύγει με άνοδο 3,10%, δίνοντας την ευκαιρία στην αγορά να ξαναβρεί μέρος της χαμένης της ισορροπίας, μετά το έντονα πτωτικό πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι προϋποθέσεις για βελτιωμένες συνθήκες στο Χ.Α. το Μάιο υπάρχουν, οι οποίες εδράζονται τόσο στις εγχώριες αιτίες αυτονόμησης λόγω έναρξης περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, όσο και στην πιθανή υποστήριξη από το διεθνές κλίμα.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=494633

No comments: