30.4.08

Κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσαν Royal Dutch Shell και British Petroleum

Κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσαν οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης, Royal Dutch Shell και British Petroleum (BP), για το πρώτο τρίμηνο, υποβοηθούμενες από την εκτίναξη των τιμών τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο. Σημειωτέον ότι την εν λόγω περίοδο ειδικά η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι. Xθες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η τιμή της μετοχής της Shell εμφάνισε την υψηλότερη άνοδό της για διάστημα σχεδόν τριετίας μετά τη δήλωσή της ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου διογκώθηκαν 25%, στα 9,08 δισ. δολάρια. Η μετοχή της ΒΡ παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα πεντέμισι ετών μετά την ανακοίνωση για αυξημένα κέρδη κατά 63%, στα 7,62 δισ. δολάρια. Εξαιρουμένων των μεταβολών στη διατήρηση αποθεμάτων και των εφάπαξ στοιχείων, αμφότερες οι πετρελαϊκές είχαν κέρδη, τα οποία υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.
Οσον αφορά τη Shell και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Τζερόεν βαν ντερ Βέερ, αυτός αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, ώστε να αντισταθμίσει την παραγωγή του αργού. Η απώλεια από τη Νιγηρία φθάνει τα 164.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά συνολικά η παραγωγή της Shell αυξήθηκε άνω των 3,52 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου από τα 3,37 εκατ. βαρέλια των προβλέψεων.
Τον Μάρτιο στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου έφθασε στα 111,80 δολάρια το βαρέλι, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου παρακίνησε τους επενδυτές να στραφούν στα εμπορεύματα. Tο φυσικό αέριο είχε κατά μέσον όρο αύξηση της τιμής του της τάξεως του 22%. «Τα αποτελέσματα των Shell και ΒΡ είναι εξαιρετικά», παρατηρεί ο Τζέισον Κένεντι, αναλυτής της ING Wholesale Banking. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ConocoPhilips, η τρίτη πετρελαϊκή στις ΗΠΑ, είχε αυξημένα κέρδη πρώτου τριμήνου κατά 17%, ενώ η ExxonMobil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή του κόσμου, και η Chevron, η δεύτερη πετρελαϊκή στις ΗΠΑ, ανακοινώνουν αποτελέσματα την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_30/04/2008_268100

No comments: