29.9.08

ΗΠΑ: Κατ'αρχήν συμφωνία για το οικονομικό σχέδιο διάσωσης

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές εξετάζουν τις λεπτομέρειες του συμβιβασμού για το σχέδιο διάσωσης της Wall Street, στο οποίο κατέληξαν από κοινού οι ηγεσίες τους.
Η συμφωνία θα προβλέπει την άμεση αποδέσμευση 250 από τα 700 δισ. δολ., σύσταση συμβουλίου επίβλεψης του υπουργείου Οικονομικών, μείωση των αποζημιώσεων των στελεχών των χρεωκοπημένων ιδρυμάτων και υποχρεωτική ασφάλιση όσων ιδρυμάτων διασωθούν. Το κράτος, θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει μετοχές των οργανισμών.
Αρχικά, είχε αποφασιστεί να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών, τελικά όμως δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν.
Επόμενος στόχος των γερουσιαστών είναι το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός της ημέρας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη από τη Γερουσία.
Την ικανοποίησή του από την εξέλιξη εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος θα κάνει ανακοινώσεις για το σχέδιο σωτηρίας, αργότερα σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο
Σε άμεση λήψη μέτρων προβαίνουν και ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας την εξαγορά της βρετανικής Bradford & Bingley, η οποία κινδυνεύει από χρεωκοπία. Ο ισπανικός κολοσσός θα αγοράσει μέσω της τράπεζας Abbey, που ήδη ελέγχει τα περίπου 200 καταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της B&B, σε περίπτωση που δεν βρισκόταν αγοραστής.
Στο μεταξύ, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο (Benelux), συμφώνησαν να στηρίξουν την κοινοπραξία Fortis με περισσότερα από 16 εκατ. ευρώ.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/29/1569709.htm

No comments: