27.9.08

Ούτε γονυπετής δεν έπεισε ο Πόλσον

Απρόσμενο σχίσμα στους Ρεπουμπλικανούς - Nέο σχέδιο ανέτρεψε τη διαφαινόμενη αρχική συναίνεση

Ρουμπινα Σπαθη, Κατερινα Καπερναρακου

Σε ασυνήθιστο για την Ουάσιγκτον ηλεκτρισμένο κλίμα φραστικής αντιπαράθεσης, εκκλήσεων και αντεγκλήσεων και προπαντός την έκκληση που σχεδόν γονατιστός απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, στους Δημοκρατικούς να μην παρεμποδίσουν την έγκριση του σχεδίου διάσωσης, εξελίχθηκε τελικά χθες η σχετική συζήτηση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Αρχικά δεν διαφαινόταν η εμπλοκή που ακολούθησε για το σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ύψους 700 δισ. δολαρίων. Μάλιστα την Πέμπτη το βράδυ ανακοινώθηκε ότι τα μέλη του Kογκρέσου ήρθαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τις βασικές αρχές του σχεδίου. Ομως, οι συνομιλίες εξελίσσονταν σε μάχη, οι αμερικανικές αρχές έδωσαν εντολή να κλείσει η μεγαλύτερη αποταμιευτική τράπεζα των ΗΠΑ, η Washington Mutual, επιβεβαιώνοντας τη μελανή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας και τις προβλέψεις για τα περαιτέρω δεινά που την περιμένουν. Με το μέλλον του σχεδίου διάσωσης να παραμένει έτσι άδηλο, ανετράπη πλήρως το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί ώρες νωρίτερα στις αγορές, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πτώση σε Ευρώπη και Ασία.

Οπως σχολιάζει η εφημερίδα International Herald Tribune, επρόκειτο «περί εκρήξεως που διέρρευσε από τις κλειστές πόρτες στη δημόσια θέα», με την εικόνα ενός έξαλλου Αμερικανού προέδρου να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου η αμερικανική οικονομία θα γνωρίσει μια «παρατεταμένη και επώδυνη ύφεση» και τον υπουργό Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, να λυγίζει το ένα γόνατο ενώπιον της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, εκλιπαρώντας τη να μην ανακαλέσει την υποστήριξη του κόμματός της εξ αιτίας της «προδοσίας» των Ρεπουμπλικανών, όπως η ίδια τη χαρακτήρισε. Την πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσε αντιπρόταση που παρουσίασε ομάδα συντηρητικών Ρεπουμπλικανών –προεξάρχοντος του Ερικ Κάντορ της Βιρτζίνια– που ζητούσαν ουσιαστικά την πλήρη ανάκληση του αρχικού σχεδίου, δηλαδή αντί να αγοράσει η κυβέρνηση όλα τα επισφαλή τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, απλώς να εγγυηθεί τα μισά από αυτά. Πανικόβλητοι ενόψει της διαφαινομένης ασυμφωνίας που θα προκαλούσε η πρόταση, οι αρχιτέκτονες του αρχικού σχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, έσπευσαν στο Καπιτώλιο αργά το βράδυ ευελπιστώντας να επαναφέρουν στην τάξη τους «αντάρτες» των Ρεπουμπλικανών που εν προκειμένω υπονόμευαν το σχέδιο διάσωσης. Κι όλα αυτά λίγες μόνον ώρες αφ’ ότου εκπρόσωποι των δύο κομμάτων είχαν ανακοινώσει στον Τύπο ότι οι σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις της Πέμπτης είχαν οδηγήσει σε επίτευξη συμφωνίας καθώς οι Ρεπουμπλικανοί είχαν συναινέσει στο αίτημα των Δημοκρατικών να μειωθούν οι αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα έχουν τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, επειδή οι ιλιγγιώδεις αμοιβές τους γνωστές και ως «χρυσό αλεξίπτωτο» έχουν προσελκύσει τα βέλη της αμερικανικής κοινής γνώμης μεσούσης της γενικευμένης κρίσης. Το επίμαχο σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος υπερβαίνει τον συνολικό δανεισμό στον οποίο έχει προβεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Από την ίδρυσή του το 1947 το ΔΝΤ έχει χορηγήσει συνολικά 506,7 δισ. δολάρια σε χώρες των οποίων οι οικονομίες αντιμετώπιζαν ζωτικό πρόβλημα όπως στην Αργεντινή, τη Βρετανία, την Τουρκία και τη Νότια Κορέα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100011_27/09/2008_286368

No comments: