30.9.08

Νέο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών στις ΗΠΑ

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ διάσωσης των τραπεζών το ταχύτερο δυνατόν, δήλωσε ότι θα καταρτίσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, μετά την απόρριψη του σχεδίου του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 228 ψήφους κατά έναντι 205 ψήφων υπέρ. Το σχέδιο σωτηρίας της Wall Street καταψήφισε η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών βουλευτών.
Την απογοήτευσή του από την εξέλιξη εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν.
Σε δηλώσεις για το σχέδιο διάσωσης θα προβεί αργότερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, στις 8:45 π.μ. τοπική ώρα (15:45 ώρα Ελλάδας), ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο
Σε πτώση οδήγησε τις αγορές η απόρριψη του σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης ο δείκτης Dow Jones [.DJI] Industrial Average (DJIA) υποχώρησε κατά 6,98% και ο δείκτης Nasdaq [.IXIC] κατά 9,14%. Απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ στο Χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχωρούσε έως 4,7% φθάνοντας στις 11.187,74 μονάδες.
Η Bank of Japan (BoJ) ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την εγχώρια τραπεζική αγορά με το ποσόν των 13 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, νέες επιβαρύνσεις επιφέρει στους Ελληνες δανειολήπτες η εκτίναξη στο 5,237% του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor τριμήνου, στο υψηλότερο επίπεδο μετά το 1995, από 5,142% που ήταν την Παρασκευή, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα δάνεια των περισσότερων καταναλωτών. Το επιτόκιο έξι μηνών, το οποίο ουσιαστικά καλύπτει το διάστημα έως το τέλος του έτους, ανήλθε σε 5,315% από 5,290% καταγράφοντας νέο ρεκόρ όλων των εποχών.
Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Σύμφωνα με τον ίδιο πάνω από το 85% των δανείων καλύπτεται από καταθέσεις και επομένως δεν εξαρτώνται σε μεγάλη έκταση από τις κεφαλαιαγορές.
Η αρνητική ψήφος του αμερικανικού Κογκρέσου για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών επηρέασε αρνητικά και τις τιμές του αργού πετρελαίου και του μπρεντ που υποχώρησαν σημαντικά. Το αργό χθες υποχώρησε κατά 10,52 δολ. το βαρέλι, ποσοστό 9,8% φθάνοντας στα 96,37 δολ. το βαρέλι. Το μπρεντ έκλεισε στα 96,35 δολ. το βαρέλι.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/30/1570338.htm

No comments: