24.9.08

Fed: Συμφωνία 30 δισ. δολαρίων με τέσσερις τράπεζες

Ποσό ύψους 30 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε πως θα διοχετεύσει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, συνάπτοντας συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swap currency lines) με τέσσερις κεντρικές τράπεζες.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Fed και οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας συμφώνησαν στην ανταλλαγή νομισμάτων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις «αυξημένες πιέσεις» που δέχεται το δολάριο στις παγκόσμιες αγορές.
Η αμερικανική κυβέρνηση διευρύνει τις προσπάθειές της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αγορές, εν μέσω προβληματισμού όσον αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ύψους 700 δισ. δολαρίων.
Την περασμένη εβδομάδα, η Fed αύξησε το όριο της ανταλλαγής νομισμάτων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Swiss National Bank, ενώ προέβη και σε συμφωνίες 110 δισ. δολαρίων με τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας.
Τα προγράμματα «έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες ρευστότητας στις διεθνείς χρηματαγορές», αναφέρει η Fed στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να συνεργάζονται και είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/24/1567684.htm

No comments: