29.9.08

***Απερρίφθη από την Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο διάσωσης (upd)

Δεν εξασφάλισε το "πράσινο φως" από την Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για την διάσωση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου, συνολικού ύψους 700 δισ. δολ. καθώς δεν εξασφάλισε τους 218 ψήφους που χρειαζόταν.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 205 υπέρ έναντι 228 κατά. Αναλυτικά, από τους Δημοκρατικούς υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 140 και κατά 95, ενώ από τους Ρεπουμπλικάνους 65 ψήφισαν υπέρ και 133 κατά.

Αμέσως μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση καταγράφοντας βουτιά έως και 705 μονάδων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει "όλα τα εργαλεία" που έχει στη διάθεση του προκειμένου να προστατέψει τις χρηματοοικονομικές αγορές μετά την απόφαση της αμερικανικής Βουλής να απορρίψει το νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο υπουργός Οικονομίας Paulson θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους και τον πρόεδρο της Federal Reserve, Ben Bernanke αλλά και με ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου σε σχέση με τις επόμενες πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Tony Fratto ο πρόεδρος Μπους έχει ζητήσει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε "εξαιρετική συμφωνία" το προσχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο ολιγόλεπτων προγραμματισμένων δηλώσεων που έκανε με αντικείμενο το προσχέδιο διάσωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως η έγκριση του προσχεδίου από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ θα στείλει "ισχυρό σινιάλο στις αγορές", προτρέποντας τόσο το Κογκρέσο, όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσουν σήμερα υπέρ του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι με βάση το νομοσχέδιο, ποσό ύψους έως 700 δισ. δολ. θα κατευθυνθεί στην επίλυση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει την ονομασία "Επείγουσα Πράξη Οικονομικής Σταθερότητας του 2008" επιτρέπει την εξαγορά "ενυπόθηκων δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία δημιουργούν προβλήματα στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων".

Επίσης, περιλαμβάνει διατάξεις, στόχος των οποίων είναι να βοηθηθούν οικογένειες προκειμένου να αποφευχθούν κατασχέσεις, καθώς και διατάξεις οι οποίες σκοπεύουν στην ανάκτηση των χρημάτων των φορολογούμενων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=585415

No comments: