27.9.08

Washington Mutual: Η μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ από το 1934!

Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές έκλεισαν χθες τη Washington Mutual (WaMu), τη μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα των ΗΠΑ και υπ’ αριθμόν 6η σε μέγεθος στις ΗΠΑ, με τα 2.300 υποκαταστήματα που εξυπηρετούσαν καταναλωτές και μικροεπιχειρηματίες, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 307 δισ. δολαρίων, συνολικές καταθέσεις ύψους 182 δισ. δολαρίων και 43.198 εργαζομένους. Τα στοιχεία αυτά είχαν καταγραφεί στις 30 Ιουνίου. Και, παράλληλα, «χάρισαν» τα υποκαταστήματα της WaMu –όπως ακριβώς έκαναν πριν από έξι μήνες με την επενδυτική τράπεζα Bear Stearns– στην J. P. Morgan Chase με συνοπτικές διαδικασίες επιλογής αγοραστή.
Η ηλικίας 119 ετών WaMu πέρασε, λοιπόν, στην αμερικανική ιστορία ως η μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας, ξεπερνώντας την Continental Illinois National Bank and Trust με περιουσιακά στοιχεία 40 δισ. δολαρίων, που πτώχευσε στο Σικάγο το 1984.
Επίσης, πέρασε στην ιστορία ως το μεγαλύτερο θύμα της διαβόητης πλέον κρίσης των subpimes στεγαστικών δανείων, που εξελίχθηκε σε πρωτοφανή πιστωτική κρίση και έπληξε βίαια το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Η κατάρρευση της IndyMac τον Ιούλιο, που αποτελούσε κάποτε τη μεγαλύτερη τράπεζα παροχής ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, και καταγράφηκε ως η τέταρτη σε μέγεθος μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας, δεν άφηνε περιθώρια επιβίωσης στη WaMu. Βεβαίως, τα «απύθμενα» προβλήματά της καθώς ήταν εξαιρετικά εκτεθειμένη στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε τον θάνατό της, αφού η μοίρα της ήταν προδιαγεγραμμένη μετά την πτώχευση της –ηλικίας 158 ετών ιστορικής τράπεζας της Wall Street– Lehman Brothres.
Καμία από τις δύο δεν θεωρήθηκε υψίστης σημασίας για να διασωθεί όπως έγινε με τον γιγαντιαίο ασφαλιστικό όμιλο AIG και τους κολοσσούς Fannie Mae και Freddie Mac.
Η πιστωτική κρίση και το χάος των subprimes στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου έχουν εξοντώσει τις αμερικανικές τράπεζες.

από τη ΖΖ

No comments: