29.10.08

Ανεπαρκή και άδικα κατά τον Ανδρ.Βγενόπουλο τα μέτρα της κυβέρνησης

Ανεπαρκή και άδικα χαρακτηρίζει ο Ανδρέας Βγενόπουλος τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης βασισμένο σε θεσμικά και όχι «πρόσκαιρα και πυροσβετικά μέτρα».
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση του Ιδρύματος Marfin για τον Ανθρωπο, την Κοινωνία και το Περιβάλλον, ο κ. Βγενόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί και προς τα έξω τεράστια ερωτήματα και αμφιβολίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
«Θα έπρεπε να γίνει ότι συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη χώρα, κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ανέφερε, για να επισημάνει ότι σε περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται αυτόνομα και εάν δεν βρισκόταν λύση να έμπαινε κάτω από την κρατική ομπρέλα.
Παράλληλα, εξήγησε ότι οι μεγαλομέτοχοι μιας τράπεζας που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει προβλήματα θα έπρεπε πρωτίστως να συμβάλουν με δικά τους κεφάλαια και στην συνέχεια -εάν δεν υπήρχε διέξοδος- να αναζητείται λύση μέσω συνεργασιών με ισχυρότερες τράπεζες.
«Οι μεγαλομέτοχοι έχουν όνομα και σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθούν οι τράπεζες εάν χρειάζονται αύξηση κεφαλαίου και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού» τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης τάχθηκε υπέρ ενός νέου βιώσιμου οικονομικού μοντέλου με την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση που θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα δομικά προβλήματα της οικονομίας, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και να προβλέπει μέτρα για τις ασθενέστερες τάξεις, όπως για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
«Τα μέτρα δεν θα πρέπει να είναι πρόσκαιρα και πυροσβεστικά αλλά θεσμικά. Το νέο μοντέλο θα πρέπει να στηριχθεί στον μερικό κρατικό παρεμβατισμό. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε συρρίκνωση της οικονομίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και εξαθλίωση κοινωνικών ομάδων» κατέληξε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Ο κ. Βγενόπουλος δεσμεύτηκε για τις θέσεις εργασίας όλων των εταιρειών του Ομίλου Marfin που σήμερα απασχολεί περισσότερους από 52.000 εργαζομένους και ανακοίνωσε ότι σύντομα κάθε μια θυγατρική του ομίλου χωριστά θα ανακοινώνει μέτρα στήριξης των εργαζόμενων της.
Αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ύψους πέντε δισ ευρώ ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχει επιτυχή έκβαση και ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: