28.10.08

Αναστατώνει τις αγορές η ανατίμηση του γιεν

Γενικευμένη ανησυχία εμπνέει η αναστάτωση στις αγορές συναλλάγματος και ιδιαιτέρως η εκτίναξη του ιαπωνικού νομίσματος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών με το δολάριο να ισοδυναμεί με 92,91 γιεν, το ευρώ με 115,80 γιεν και την ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο να διαμορφώνεται στο 1,2439 δολάριο. Ο φόβος ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με την πτώση των διεθνών αγορών έχει εξωθήσει τους επενδυτές σε μαζικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που αγόρασαν με δανεισμό στην Ιαπωνία, όπου τα επιτόκια είναι τα χαμηλότερα ανάμεσα σε όλες τις βιομηχανικές χώρες.

Σε μια προσπάθεια να αναστείλουν την ιλιγγιώδη αυτή άνοδο του γιεν, οι χώρες-μέλη του G7 τόνισαν χθες σε κοινό ανακοινωθέν τους πως ανησυχούν «για πιθανές επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος και αν χρειαστεί είναι έτοιμες να προβούν σε αποφασιστικά βήματα προκειμένου να αναχαιτίσουν την περαιτέρω άνοδο του γιεν και να σταθεροποιήσουν τις διεθνείς χρηματαγορές. Το εν λόγω κοινό ανακοινωθέν, πάντως, που δεν υποσχόταν ευθέως συντονισμένη παρέμβαση στις αγορές δεν ανέστειλε την ανοδική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος που πλήττει άμεσα τις ιαπωνικές εξαγωγές επιτείνοντας την πτώση του δείκτη Nikkei. Οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η έκδοση ενός ανακοινωθέντος όπως αυτού «καταδεικνύει την αποτυχία των ιθυνόντων να παρέμβουν», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Εϊζούκε Σακακιμπάρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, που διετέλεσε ανώτατος αξιωματούχος υπεύθυνος του τομέα συναλλαγματικών ισοτιμιών στο ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας την κρίσιμη διετία 1997-99. Σύμφωνα με τη δική του ερμηνεία, «στελέχη της ιαπωνικής κυβέρνησης μάλλον συζήτησαν με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ και δεν κατόρθωσαν να τους πείσουν να παρέμβουν».

Το πλήγμα που συνεπάγεται η ενίσχυση του γιεν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις αντανακλά χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας Canon, της μεγαλύτερης ιαπωνικής εταιρείας εξοπλισμού γραφείων, ότι τα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 21% καθώς το ισχυρό νόμισμα περιόρισε τα έσοδα από τις εξαγωγές. Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες ενισχύεται διαρκώς το γιεν ενώ υποχωρούν το ευρώ και το δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος. Σε ό,τι αφορά τη στερλίνα η ισοτιμία της προς το δολάριο διαμορφωνόταν χθες το απόγευμα στο 1,5453 δολάρια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_28/10/2008_289891

No comments: