27.10.08

Την αύξηση του κρατικού δανεισμού για να αποτραπεί η ύφεση υπερασπίζεται ο Γκ.Μπράουν

Την αύξηση του κρατικού δανεισμού ως το μόνο μέσο για να ενισχυθούν οι δημόσιες δαπάνες και να αποτραπούν οι χειρότερες συνέπειες της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης, υπερασπίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.
«Το καθήκον της κυβέρνησης είναι να επενδύσει αυτή την περίοδο ώστε να επιταχυνθεί η οικονομική δραστηριότητα» τόνισε, μιλώντας τη Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο.
Καθήκον είναι, προσέθεσε, «ο δανεισμός για ότι είναι απαραίτητο τώρα και μακροπρόθεσμα» συμπλήρωσε. «Η άμεση δράση για να βοηθήσουμε τις αγορές είναι ζωτικής σημασίας ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Θα ήταν λάθος για εμάς να μην επενδύσουμε» σημείωσε.
Ωστόσο, πολλοί στη Βρετανία διαφωνούν με τις ιδέες του Γκ.Μπράουν. Ομάδα 16 οικονομολόγων έστειλε την Κυριακή επιστολή στην Sunday Telegraph, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του δανεισμού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία.
Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε, στο τρίτο τρίμηνο, για πρώτη φορά τα τελευταία 16 έτη. Μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία και για το τέταρτο τρίμηνο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Πέμπτη.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: