30.10.08

Fed: Swaps με Ν. Κορέα, Βραζιλία, Μεξικό και Σιγκαπούρη

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τη παροχή 30 δισ. δολ. σε κάθε μία από τις κεντρικές τράπεζες της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Ν. Κορέας και της Σιγκαπούρης έκλεισε η Federal Reserve των ΗΠΑ, διευρύνοντας τις προσπάθειές της να στηρίξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές στις αναδυόμενες αγορές για πρώτη φορά.
Η Fed θα προχωρήσει στην ανταλλαγή χρεογράφων ίσης αξίας με τις κεντρικές τράπεζες των παραπάνω σημαντικών οικονομιών από τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Η συμφωνία έχει στόχο την άμβλυνση της επέκτασης των δυσκολιών στην χρηματοδότηση σε δολάρια.
Στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας ο δείκτης Kospi σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο τουλάχιστον από το 1980 και το νόμισμα της χώρας, ουόν, κινήθηκε ανοδικά. Η Fed και η Κίνα μείωσαν χθες τα επιτόκια δανεισμού, κάτι που έκαναν σήμερα Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν.
Ο Kospi αναρριχήθηκε 10,5% φθάνοντας στις 1.072,81 μονάδες στις 12:33 μ.μ. στη Σεούλ. Το ουόν σημείωσε άνοδο 10% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times σημείωσε άνοδο 3,6%%.
Η ανακοίνωση της Fed συνέπεσε με την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προχωρήσει σχεδόν στον διπλασιασμό των ορίων δανεισμού για τις οικονομίες των αναδυομένων χωρών.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, είπε ότι οι κινήσεις της Fed και του ΔΝΤ δείχνουν τη διεθνή απόφαση στήριξης των αναδυόμενων χωρών με καλές επιδόσεις.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/30/1583884.htm

No comments: