27.10.08

Natixis: "Oι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναθεωρήσουν τα business plans"

Oι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν σε σημαντικό βαθμό τα επιχειρηματικά τους σχέδια και τους στόχους, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται, οι ρυθμοί αύξησης των δανειοδοτήσεων επιβραδύνονται και το κόστος ρευστότητας αυξάνεται, επισημαίνει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος Natixis σε έκθεση του.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε τη συμφωνία όλων των τραπεζών να συμμετάσχουν στο σχέδιο θωράκισης για τους εξής λόγους:
* Για να αποφύγει το ενδεχόμενο οι επενδυτές να θεωρήσουν ότι μόνο η τράπεζα ή οι τράπεζες που θα έκαναν χρήση του ταμείου ενίσχυσης αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Επιτυγχάνοντας τη συμμετοχή όλων των μεγάλων τραπεζών, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα στείλει ένα θετικό μήνυμα όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως επίσης και ότι η πολιτική ηγεσία ελέγχει την κατάσταση και τους κινδύνους.
* Για να ενισχύσει τη φερεγγυότητα του συστήματος και να διασφαλίσει ίσους όρους έναντι του ανταγωνισμού – των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 άνω του 8% και μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω του σχεδίου στήριξης οι δείκτες θα διαμορφωθούν στο 9%, ίσως και παραπάνω.
* Για να διασφαλίσει την ικανότητα των τραπεζών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ο ρυθμός αύξησης των δανειοδοτήσεων στην Ελλάδα στο τέλος του Ιουλίου έτρεχε με 17% και η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει το ρυθμό αυτόν γύρω στο 10% σε ένα περιβάλλον σφιχτών συνθηκών ρευστότητας.
«Η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε ενέσεις κεφαλαίων στις τράπεζες μέσω της έκδοσης υβριδικών τίτλων που θα πληρώνουν τόκο 10%, πάνω από το επιτόκιο που έχει θέσει η κυβέρνηση της Γαλλίας (8%) και οι ΗΠΑ (5% την πρώτη πενταετία και 9% την επόμενη). Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα δεχτούν τη συμμετοχή κυβερνητικού εκπροσώπου στα διοικητικά τους συμβούλια με δικαίωμα αρνησικυρίας στην πολιτική μερισμάτων.
Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου να διανέμουν τουλάχιστον το 25% των κερδών της σε μέρισμα. Η κυβέρνηση μπορεί να προσαρμόσει το νόμο αυτό για να δώσει στον κλάδο μεγαλύτερη ευελιξία» αναφέρει ο οίκος.
Επίσης, η Natixis προσθέτει: «δεν γνωρίζουμε τι ποσά κεφαλαιακής ενίσχυσης θα πάρει η κάθε τράπεζα. Το ταμείο διαθέτει 5 δισ. ευρώ. Πιστεύουμε ότι είναι θετική εξέλιξη ότι οι όλες οι μεγάλες τράπεζες συμφώνησαν να ενταχθούν. Στις παρούσες συνθήκες χαμηλής ορατότητας και αυξημένων ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας, η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μπορεί να αποδειχτεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αν η κρίση διαρκέσει μερικά ακόμη τρίμηνα.»
http://www.capital.gr/news.asp?Details=605324

No comments: