26.11.08

Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης €200 δισ.

Από τα 200 δισ. ευρώ, τα 170 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δηλαδή το 1,2% του ΑΕΠ της, και τα υπόλποιπα 30 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ .

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή πακέτου μέτρων, ύψους 200 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με πηγή από την Ε.Ε., την οποία επικαλείται το Reuters, το ποσό των 200 δισ. ευρώ, που είναι υψηλότερο από αυτό που είχε αρχικά συζητηθεί, αντιστοιχεί στο 1,5% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Από τα 200 δισ. ευρώ, τα 170 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δηλαδή το 1,2% του ΑΕΠ της, και τα υπόλποιπα 30 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για την δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, ύψους τουλάχιστον πέντε δισ. ευρώ καθώς και κονδύλια που αφορούν σε διαρθρωτικά μέτρα σε κράτη-μέλη ύψους έως 6,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια «μοναδική απάντηση» σε μια «μοναδική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/26/1597057.htm

No comments: