26.11.08

Μέρκελ: «Χρονιά κακών ειδήσεων» το 2009

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση και ότι το 2009 θα είναι πολύ δύσκολη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. «Το 2009 θα είναι μια χρονιά κακών ειδήσεων. Οικοδομούμε μια γέφυρα για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη το 2010. Η Γερμανία είναι ισχυρή. Θα έλεγα πολύ ισχυρή», είπε.

«Το 2009 θα είναι μια χρονιά κακών ειδήσεων», τόνισε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Η κ. Μέρκελ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση και πως η επόμενη χρονιά προμηνύεται δύσκολη. «Οικοδομούμε μια γέφυρα για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη το 2010», σημείωσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε επίσης από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην επιδοθούν σε έναν αγώνα για τη χορήγηση μεγάλων πακέτων για τη στήριξη των οικονομιών τους. «Δεν πρέπει να αρχίσουμε μια κούρσα δισεκατομμυρίων», τόνισε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως οι γερμανικές τράπεζες οφείλουν να αποδεχθούν τις εγγυητικές πιστώσεις που χορηγούνται από την κυβέρνηση και να δανειοδοτούν τις επιχειρήσεις για να στηρίξουν την οικονομία.

«Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις τράπεζες δεν βρίσκεται στο επίπεδο που έπρεπε να είναι», ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος άσκησε χθες οξεία κριτική στα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, κατηγορώντας τα ότι βρίσκονται σε χειμερία νάρκη και δεν αποδεσμεύουν πιστώσεις.

«Αυτή τη στιγμή πολλοί από τους παράγοντες του οικονομικού τομέα συμπεριφέρονται σαν τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη το χειμώνα...η κοινωνία έχει προσδοκίες από τις τράπεζες οι οποίες πρέπει να πράξουν αυτό για το οποίο υπάρχουν, να χορηγήσουν πιστώσεις και να διαχειρισθούν σωστά το χρήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

No comments: