23.2.09

Με πτώση 10% στις τιμές ξεκίνησε το 2009 για την αγορά ακινήτων

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τις τιμές των κατοικιών το 2009, καθώς ο ρυθμός αύξησης των νέων στεγαστικών δανείων έχει πέσει σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ οι αγοραστές εμφανίζονται περισσότερο επιφυλκτικοί, αναμένοντας περαιτέρω πτώση των τιμών τους επόμενους μήνες.
Η απαισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς φάνηκε και στην ημερίδα που οργάνωσε, το περασμένο Σάββατο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής.
Το 2008, η μέση πτώση στις τιμές κυμάνθηκε στο 10% με 15%, ιδίως στην περιοχές με ραγδαία οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όπως η ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων και της δυτικής Αττικής.
Μεγάλη είναι η πτώση, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον αριθμό των αγοραπωλησιών, σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και και τα Ιόνια νησιά.
Μεγαλύτερη είναι η πτώση των τιμών στα νεόδμητα ακίνητα μεγάλης επιφάνειας και στις μεζονέτες, καθώς οι αγοραστές προτιμούν τα μικρότερα και παλαιότερα ακίνητα.
Σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200.000 απούλητα σπίτια, εκ των οποίων τα 80.000 περίπου είναι στην Αττική.
Καθοριστικός παράγοντας για τις τιμές είναι η έκδοση στεγαστικών δανείων. Η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη για το 2009 κάνει λόγο για αύξηση των νέων δανείων κατά 10%, έναντι 12% το 2008.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: