6.2.09

Μαθητής του Buffett ο καλύτερος διαχειριστής Α/Κ

Λάτρης των μετοχών αξίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης και μαθητής του Warren Buffett ο John Deysher του Pinnacle Value Fund είναι ο «διαχειριστής της χρονιάς» για το MarketWatch, καθώς «κατάφερε» να χάσει μόλις 16,9% σε ένα καταστροφικό έτος. Ο John Deysher, διαχειριστής του Pinnacle Value Fund, έχει καταφέρει να κρατήσει το αμοιβαίο στην κορυφή των αποδόσεων της κατηγορίας αμοιβαίων μικρής κεφαλαιοποίησης από το 2003 που ξεκίνησε. Το 2008, το Pinnacle έκλεισε με απώλειες, αλλά άφησε τους πελάτες του με τα διπλάσια κεφάλαια σε σχέση με ανταγωνιστικά funds. Ειδικότερα, το fund έχασε 16,9% τη στιγμή που ένα μέσο small cap αμοιβαίο εμφάνισε το 2008 απώλειες ύψους 32%.
Στην τριετία, το fund του κ. Deysher έχει μέση ετήσια απόδοση 2,8% έναντι ετήσιων ζημιών 9,6% ενώ στην πενταετία, το fund έχει απόδοση 7,1% το έτος, έναντι μέσης υποχώρησης 1% για τα funds της κατηγορίας.
Η επενδυτική στρατηγική
Εραστής της λεπτομέρειας, των μετοχών αξίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο John Deysher έχει «κάνει όνομα» στη Wall για τις ικανότητές του στην θεμελιώδη ανάλυση των εταιριών και το «ξεσκόνισμα» των ισολογισμών. «Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις το μέλλον, αλλά μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σου εάν είσαι διαβασμένος και αγοράζεις σε λογική τιμή», λέει ο ίδιος.
Πολλές φορές, χρειάζεται ακόμη και να κοντράρει την αγορά, όταν θεωρεί ότι υπάρχει αξία σε μια μετοχή ή έναν κλάδο. «Ναι, είμαι contrarian», παραδέχεται. «Ψάχνουμε κλάδους που είναι εκτός μόδας και προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες εταιρίες, τους επιζήσαντες". Όσο για το ένστικτο; Εμπιστεύεται τον πλέον ειδικό.
Η στρατηγική του σε γενικές γραμμές είναι να μελετά τι αγοράζει η Berkshire Hathaway, το «όχημα» του Warren Buffett και να προσπαθεί να βρει μικρότερες εταιρίες στους κλάδους που επενδύει ο Μάγος του Όμαχα. «Είναι ο καλύτερος», σχολιάζει για τον μέντορά του. Οπότε, όταν ο Buffett επένδυσε στους κατασκευαστές κατοικιών και στην αυτοκινητοβιομηχανία, ο Deysher ανέλυσε τις εν λόγω αγορές και βρήκε αξία στις μετοχές των Nobility Homes και Thor Industries.
Οι τεχνικές έρευνας
Η βασική επενδυτική τεχνική του Deysher είναι να τοποθετείται σε τίτλους που διαπραγματεύονται σε discount σε σχέση με τη δική του εκτίμηση για τη δίκαιη αξία τους. Παίρνει ιδέες από τις λίστες με τις μετοχές που βρίσκονται σε νέα χαμηλά, τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις και φυσικά …το ταμπλώ των μετοχών. Το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση των χρηματοοικονομικών στοιχείων του κλάδου, της εταιρίας που τον αφορά όσο και των ανταγωνιστών της. Όμως το βασικότερο στοιχείο που θα καθορίσει και την τοποθέτηση κεφαλαίων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρίας είναι οι συναντήσεις με τη διοίκηση. «Ένας CEO πρέπει να έχει επαρκή γνώση του αντικειμένου, ακόμη και εάν δεν είναι ο ιδιοκτήτης. Θα πρέπει να μου δείξει ενέργεια και ικανότητα καλής διαχείρισης», σημειώνει.
Σημειώνεται ότι η επιλογή του κ. Deysher ως διαχειριστή της χρονιάς από το Marketwatch μετά από σύγκριση 5.200 αμοιβαίων με βάση την απόδοση, τη διαφάνεια και τις δαπάνες. Ο Deysher επιλέχθηκε με βάση τα αποτελέσματα, σε μακροχρόνια βάση, τη διαχείριση ρίσκου και τη διαφάνεια προς τους μεριδιούχους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τακτικές επιστολές προς τους μετόχους, ο Deycher υπογράμμιζε όχι μόνο τις επιτυχημένες επενδύσεις, αλλά και αυτές που την οδήγησαν σε ζημιές.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/451696/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: