25.2.09

ΗΠΑ: Κατάργηση άσκoπων δαπανών, στα 2 τρισ. δολ. τα περιττά έξοδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αρχίσει να εξετάζει εξονυχιστικά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και εντόπισε έξοδα 2 τρισ. δολ. τα οποία μπορούν να περικοπούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναφέρει σε αποσπάσματα της ομιλίας του που θα εκφωνήσει σήμερα στο Κογκρέσο.

Ο Ομπάμα που έχει υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα στο μισό μέχρι το τέλος της πρώτης του θητείας, δήλωσε ακόμα ότι πρόκειται να εξαφανίσει τις σπατάλες, τις απάτες και τις καταχρήσεις στα προγράμματα της υγειονομικής περίθαλψης.

«Ο προϋπολογισμός μου δεν προσπαθεί να λύσει κάθε πρόβλημα και να αντιμετωπίσει κάθε εκκρεμή υπόθεση», αναφέρει στις προπαρασκευαστικές του σημειώσεις και συνεχίζει «αντικατοπτρίζει τη σκληρή πραγματικότητα που κληρονομήσαμε - ένα έλλειμμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια οικονομική κρίση και μια δαπανηρή ύφεση».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες ο πρόεδρος Ομπάμα υπόσχεται να εξαλείψει τα συμβόλαια άνευ διαγωνισμού που έχουν προκαλέσει την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράκ και να αναμορφώσει τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Τέλος ο νέος Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στο Κογκρέσο θα επαναλάβει τη δέσμευση του για την προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν αναμένεται να κάνει νέες προτάσεις, αλλά θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση του για την αντιμετώπιση ζητημάτων που θεωρεί πως είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της χώρας.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/25/1633942.htm

No comments: