27.2.09

S&P: «Καμπανάκι» για Ρουμανία, Βουλγαρία

Τεράστια εμπόδια στις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας «βλέπει» η Standard & Poor's, υποστηρίζοντας ότι είναι οι πιο ευάλωτες στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του, οι δύο χώρες, οι οποίες έχουν εμφανίσει μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κρίση συγκριτικά με τις υπόλοιπες οικονομίες της περιοχής.

Η προοπτική (outlook) για όλες τις αναδυόμενες οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης είναι αρνητική και ο οίκος τις παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πιο αναλυτικά, για τη Βουλγαρία, η S&P προβλέπει «επώδυνη» προσαρμογή στο οικονομικό περιβάλλον το 2009 και το 2010 και περαιτέρω περιορισμό της εισροής ξένων κεφαλαίων. Για τη Ρουμανία, «βλέπει» επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης από 7,3% το 2008 στο 0,8% το 2009 και διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 13,5% του ΑΕΠ.

Πάντως, και στη Ρουμανία η σημαντική υποτίμηση του τοπικού νομίσματος θα μπορούσε - σύμφωνα με τη S&P - να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα νοικοκυριά που έχουν λάβει δάνεια σε ξένο νόμισμα το 2008. Ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους της Ρουμανίας σε ξένο συνάλλαγμα στο ΒΒ+, όπως ακριβώς και της Λετονίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: