24.4.09

ΔΝΤ: Το 2012 η οικονομική «ανάρρωση» των Βαλκανίων

Το 2012 βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ την οικονομική «ανάρρωση» των Βαλκανίων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε για τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση του ΔΝΤ, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από την παγκόσμια κρίση, διότι οι πηγές χρηματοδότησης «στέγνωσαν» και χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Σερβία προσέφυγαν στο ΔΝΤ για να λάβουν οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «αλώβητη» από την οικονομική κρίση θα βγει η Αλβανία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα δεχθούν σημαντικά πλήγματα. Το ΔΝΤ προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την υιοθέτηση ενός νέου σχεδίου κοινής οικονομικής βοήθειας για τις χώρες της περιοχής.

Η Κροατία και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα «δουν» πτώση 3,5% και 3%, αντίστοιχα, του ΑΕΠ, ενώ πτώση 2% του ΑΕΠ αναμένεται στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Η οικονομία του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα βρίσκεται σε «κλοιό» κρίσης την επόμενη διετία, ωστόσο το 2010 εκτιμάται πως θα υπάρξουν τα πρώτα δείγματα «ανάρρωσης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: