29.4.09

Μείωση 6% στο ΑΕΠ προβλέπει για το 2009 η γερμανική κυβέρνηση

Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 6% φέτος, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ η επιστροφή στην ανάκαμψη τοποθετείται εντός του 2010.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, το γερμανικό ΑΕΠ θα ανακάμψει το 2010, με ανάπτυξη της τάξεως του 0,5%.
Η προηγούμενη εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης (τον περασμένο Ιανουάριο) έβλεπε τη μείωση του ΑΕΡΠ φέτος στο 2,25%.
Τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ είχαν προειδοποιήσει ότι η εκτίμηση για το 2009 θα αναθεωρηθεί «απότομα» προς τα κάτω.
Η αναθεώρηση εξηγείται από τη «μεγάλη πτώση της παγκόσμιας οικονομίας και τη σχετιζόμενη με αυτή μαζική συρρίκνωση των εξαγωγών μας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.
Μετά από την καταστροφική εκκίνηση της φετινής χρονιάς, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σταθεροποιηθεί, στη συνέχεια «σε ένα αναιμικό επίπεδο», είπε ο υπουργός Οικονομίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να ανέλθει, φέτος, σε 3,7 εκατομμύρια κατά μέσo όρο και να σημειώσει νέα άνοδο στα 4,6 εκατομμύρια το 2010.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: