23.4.09

ΔΝΤ: "Μαύρες" προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ελλάδα

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 0,2% φέτος και 0,6% του χρόνου καθώς και έκρηξη της ανεργίας την ίδια περίοδο προβλέπει στην ετήσια έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα αίτια αυτής της αρνητικής πορείας εντοπίζονται στην πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στη σημαντική επιβράδυνση που αναμένεται σε κρίσιμους κλάδους, όπως είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι κατασκευές.
..
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι εν τω μεταξύ οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις συνέπειες αυτής της επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στο 9% φέτος και στο 10,5% το 2010, από 7,6% που είχε υποχωρήσει την περίοδο 2004 - 2008.

Για τον πληθωρισμό, τέλος, η έκθεση εκτιμά ότι φέτος θα υποχωρήσει κατακόρυφα και θα διαμορφωθεί στο 1,6% από 4,2% πέρυσι. Ωστόσο, για το 2010 προβλέπει εκ νέου επιτάχυνση του γενικού δείκτη τιμών στα επίπεδα του 2,1%.

Όπως τονίζεται, η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να έχει στρεβλώσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/497247/Article.aspx

No comments: