28.4.09

Τρισέ: Παραμένουν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική ανά τον κόσμο είναι «ενωμένοι» στον σκοπό τους να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προειδοποιώντας ωστόσο πως οι κίνδυνοι παραμένουν.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για μια ξαφνική εμφάνιση απρόσμενων οικονομικών αναταραχών», δήλωσε ο Τρισέ σε γεύμα στην Φέντεραλ Ριζέρβ Νέας Υόρκης, το οποίο παρέθεσε χθες το Ίδρυμα Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, ο οποίος έλαβε μέρος στις τελευταίες συνεδριάσεις του G20 και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, απηύθυνε έκκληση για «αποτελεσματική, επαρκή, πειστική και γρήγορη εφαρμογή» των αποφάσεων που ελήφθησαν.

Το G20 προωθεί προαιρετικές δαπάνες 820 δισ. δολαρίων φέτος, έναντι 780 δισ. δολαρίων στις αρχές Μαρτίου. Την ίδια στιγμή, τα μέλη του ΔΝΤ συμφώνησαν την άμεση αύξηση των έκτακτων κεφαλαίων του οργανισμού κατά 250 δισ. δολάρια.

Ο Τρισέ τόνισε, επίσης, ότι η κρίση δεν έχει αλλάξει τις προτεραιότητες της ΕΚΤ και επανέλαβε τη δέσμευση της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής να προστατεύσει τη σταθερότητα των τιμών στις χώρες της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο Τρισέ είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να αποκλείσει «μία» ακόμα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ – η οποία θα το φέρει στο 1% μετά τη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου. Σήμερα, το επιτόκιο βρίσκεται στο 1,25%.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/28/1657638.htm

2 comments:

mc said...

Στα σοβαρά, αυτό το "αχαρτογράφητα ύδατα" δε σου κάνει λιγάκι σε "νίπτω τας χείρας μου";..

geokalp said...

πιο πολύ χεσμένος μου κάνει...
βλέπει ότι στη Γαλλία δε χαμπαριάζουν (απαγωγές, όμηροι κλπ) και σκέφτεται ότι μπορεί να εξαπλωθεί σα τη γρίπη