30.4.09

Βρετανία: Αναθεώρηση των κανόνων αναφοράς ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου

Πολλές τράπεζες, κτηματικές εταιρείες καθώς και επενδυτικές εταιρείες που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μάλλον απίθανο να καταφέρουν να καταρτίσουν λογιστικές καταστάσεις σύμφωνα με τα νέα πρότυπα που θα ισχύουν από το επόμενο έτος αναφέρουν ειδικοί.
Τα νέα πρότυπα είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα ώστε να αποδεικνύουν ότι μπορούν να εκπληρώνουν τις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.
Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι εταιρείες έχουν αποτύχει να υλοποιήσουν τις τεράστιες οργανωτικές αλλαγές που απαιτούνται για σύνταξη των καταστάσεων ενώ ορισμένες δεν έχουν αποφασίσει ποια τμήματα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την τήρηση των νέων κανόνων.
Αυτό σημαίνει πως η Financial Services Authority του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) δεν θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα τα προβλήματα ρευστότητας που διαχειρίζονται οι μικρότερες σχετικά χρηματοοικονομικές εταιρείες.
Μερικές εταιρείες ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στις δραστηριότητες τους ή πρόστιμα εάν η FSA πιστέψει πως μένουν πίσω στο προγραμματισμό σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων για την απεικόνιση της ρευστότητας τους, τονίζουν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν ρυθμιστικούς κανόνες.
“Προσπαθούμε να στρέψουμε την προσοχή των ανθρώπων σε αυτό το θέμα καθώς ο κλάδος εμφανίζεται να υπνοβατεί όσον αφορά μία τεράστια εξέλιξη,” σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του think-tank JWG-IT, PJ Di Giammarino.
Η FSA είναι η αρχή που πιέζει πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο για αυστηρότερους κανόνες ρευστότητας για τις τράπεζες, τις κτηματικές εταιρείες, τις επενδυτικές εταιρείες καθώς και για τα βρετανικά υποκαταστήματα του εξωτερικού.
Οι κανόνες, οι οποίοι αρχικά θα εφαρμοστούν σε 661 εταιρείες που λειτουργούν ση Βρετανία, θα τις αναγκάσουν να διατηρούν στην ιδιοκτησίας πάγια που πωλούνται ευκολότερα διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τις μελλοντικές πληρωμές των υποχρεώσεων τους.
Επίσης θα τις αναγκάσει να αναφέρουν σε καθημερινή βάση λεπτομέρειες για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις τις οποίες έχουν εξετάσει σε συνθήκες “κόπωσης” της αγοράς. Στο πλαίσιο του προηγούμενου πλαισίου, οι εταιρείες έπρεπε να συντάσσουν πολύ λιγότερες εκθέσεις σε λιγότερο τακτικά διαστήματα χωρίς τεστ κοπώσεως.
Η FSA θέλει να αποφύγει γεγονότα όπως αυτό της κατάρρευσης της Northern Rock, η οποία ξέμεινε από μετρητά το Σεπτέμβριο του 2007, γεγονός που οδήγησε στην κρατικοποίησή της στις αρχές του 2008.
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή δημοσιοποίησε τα νέα πρότυπα για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα σε έγγραφο στο οποίο ανέφερε πως περιμένει οι εταιρείες να αρχίσουν να συντάσσουν τέτοιες εκθέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2010.
“Είναι ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, ειδικά όσον αφορά τις εκθέσεις,” αναφέρει η FSA. “Η προσέγγισή μας στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος και την τήρηση μεταβατικών συμφωνιών θα είναι ρεαλιστική, θα βασίζεται στον κίνδυνο και είναι στη σωστή αναλογία.”
Η Βρετανική Ένωση Τραπεζών (BBA), η οποία αντιπροσωπεύει 230 τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα, αναφέρει πως είναι ενήμερη για το έργο που θα αναλάβουν.
“Είναι ένα δύσκολο έργο και οι τράπεζες το γνωρίζουν. Θα πρέπει να εργαστούν ώστε να μπορέσουν να τηρήσουν τους νέους κανόνες από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους,” δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της BBA.
Ορισμένοι σύμβουλοι τονίζουν πως μόνο οι μεγαλύτερες τράπεζες θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τα νέα πρότυπα λόγω των μεγαλύτερων δυνατοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων και του προσωπικού.
“Για τις υπόλοιπες εταιρείες ειλικρινά δεν πιστεύω πως θα μπορέσουν να καλύψουν τη διαφορά, ειδικά οι κτηματικές εταιρείες οι οποίες βρίσκονται παντού αυτή τη στιγμή,” τονίζει ο επικεφαλής της KPMG σε θέματα κινδύνου της αγοράς, Bill Wellbelove.
Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες υπόκεινται ήδη σε αυστηρότερο καθεστώς αναφοράς της ρευστότητάς τους από το περασμένο καλοκαίρι, όταν η FSA ξεκίνησε να ζητά έκτακτες αναφορές ώστε να είναι σε επιφυλακή για ενδεχόμενες καταρρεύσεις τραπεζών.
Οι νέοι μόνιμοι κανόνες βασίζονται εν μέρει σε αυτό το καθεστώς (LRPs), γεγονός το οποίο θα πρέπει να βοηθήσει τις μεγαλύτερες τράπεζες.
Ωστόσο αυτοί οι προσωρινοί κανονισμοί δεν απαιτούσαν το είδος της αναδιάρθρωσης που απαιτούν οι καινούριοι, σημειώνουν οι εταιρείες συμβούλων.
“Ορισμένες τράπεζες θα μπορέσουν να μεταφέρουν ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που έχει γίνει με τα LRP αλλά οι νέοι κανόνες είναι τόσο εκτενής ώστε υπάρχει ακόμα 0οπλύ δουλειά που πρέπει να γίνει,” αναφέρει ο Blair-Ford.
Σύμφωνα με αυτές τις εταιρείες θα απαιτηθεί μία χωρίς προηγούμενο συνεργασία μεταξύ των διάφορων τμημάτων των επιχειρήσεων. Θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα μέσα κοινοποίησης και εξέτασης των στοιχείων ανάμεσα σε τμήματα που συχνά λειτουργούν ανεξάρτητα μέσα στις τράπεζες.
Το γεγονός πως οι νέοι αυτοί κανονισμοί αφορούν τόσα πολλά τμήματα σημαίνει ότι πολλές εταιρείες δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποιο θα ηγηθεί του έργου.
“Βρίσκουμε εταιρείες που προσπαθούν να αποφασίσουν ποιος κατέχει τι, επειδή είμαστε σε ένα στάδιο όπου οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι χρειάζεται να γίνει,” δηλώνει ο Selwyn Blair-Ford της FRSGlobal.
Όλα αυτά έρχονται σε μία στιγμή που τα διάφορα τμήματα των τραπεζών πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν και άλλες αλλαγές, όπως αυτές που αφορούν την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους, ενώ πολλές αντιμετωπίζουν και μειώσεις προσωπικού.
“Ο αριθμός των υπαλλήλων που μπορούν να βοηθήσουν δεν είναι μεγάλος καθώς όλοι προσπαθούν να μειώσουν αυτή τη στιγμή το κόστος,” τονίζει ο Wellbelove.
http://www.capital.gr/News.asp?id=725601

No comments: