29.4.09

Ενδείξεις σταθεροποίησης στις αγορές βλέπει ο Τ. Αράπογλου

Σημάδια σταθεροποίησης διαφαίνονται στις διεθνείς αγορές τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου στο πλαίσιο παρουσίασης των εναλλακτικών δικτύων της τράπεζας.
Εξήγησε, ωστόσο, ότι η πορεία προς την έξοδο από την παγκόσμια πιστωτική κρίση εξαρτάται από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει μία σχετική αναστροφή κλίματος η οποία θα αργήσει μερικούς μήνες να έρθει στην Ευρώπη και λίγο περισσότερο στην Ελλάδα.
Οπως, άλλωστε, αυτό έγινε και όταν ξέσπασε η κρίση. Ο κ. Αράπογλου τόνισε, επίσης, ότι σημαντικό ρόλο παίζει η βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Χρειάζεται, όμως, ακόμη αρκετό διάστημα προκειμένου να περάσει η παγκόσμια οικονομία σε φάση ανάκαμψης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.
Οσον αφορά στην πιστωτική επέκταση της Εθνικής, ο κ. Αράπογλου είπε ότι οι χορηγήσεις το 2009 τρέχουν πάνω από το 10%, του κυβερνητικού στόχου, ο οποίος, όμως, είχε τεθεί την περίοδο που οι προβλέψεις για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ ήταν στο 2%.
Εκφράστηκε θετικά για τα μέτρα του υπουργείου Οικονομίας που αφορούν στην τόνωση της αγοράς ακινήτων, αλλά όσον αφορά στη χορήγηση του 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου (75% + 25% της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου) είπε ότι χρειάζονται αλλαγές στις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς μέχρι σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα δε μπορούν να χορηγούν δάνεια πάνω από το 75% της εμπορικής αξίας. Επίσης, τόνισε ότι δεν προτίθεται η τράπεζα να αλλάξει τα αυστηρά πιστοληπτικά της κριτήρια, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&tag=12733&pubid=8287108

No comments: