28.4.09

Βρετανία: Αισιοδοξία για τη δημοπρασία κρατικών τίτλων

«Ευελπιστούμε ότι η ζήτηση για τους κρατικούς τίτλους της Βρετανίας θα παραμείνει αμείωτη το διάστημα 2009/10 χάρη στο διαφανές, ρεαλιστικό και αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δημόσιων οικονομικών μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας, Ντέιβ Ράμσντεν.

Εν τω μεταξύ, η δημόσια προσφορά γραμματίων βρετανικού δημοσίου αξίας 220 δισ. λιρών που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο οικονομικό έτος εγείρει έντονες ανησυχίες σχετικά με την ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού.

Ο Ράμσντεν επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες επισημαίνοντας τα υψηλά επίπεδα ζήτησης στις δημοπρασίες τίτλων της βρετανικής κυβέρνησης την τελευταία διετία. Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας σκοπεύει να αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 75 δισ. λιρών στο πλαίσιο της πολιτικής «ποσοτικής χαλάρωσης» για τόνωση της βρετανικής οικονομίας.

Σθεναρά υπερασπίστηκε, επίσης, ο Ράμσντεν τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του δημόσιου ελλείμματος στα 175 δισ. λίρες. «Τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι που προέβησαν σε προβλέψεις υποεκτιμήσαμε τη σοβαρότητα της διεθνούς ύφεσης. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι οι νέες δημοσιονομικές προβλέψεις μας είναι ρεαλιστικές», κατέληξε.

Πηγή: The Guardian

No comments: