27.4.09

Deutsche Bank: Γιατί παραμένουμε "ταύροι" στο ευρώ φέτος

Μετά τη δυνατή του κούρσα έναντι του ευρώ πέρυσι, το δολάριο θα εξασθενήσει το 2009, εκτιμά η γερμανική τράπεζα που βλέπει την ισοτιμία EUR/USD στο 1,50, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα. Εκτιμά ότι η αγορά έχει υπερεκτιμήσει το σενάριο ταχύτερης ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ και των συνεπαγόμενων επιτοκιακών αυξήσεων από τη Fed σε σύγκριση με την ΕΚΤ και την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.
«Το κυρίαρχο σενάριο που έχει συγκρατήσει αρκετούς επενδυτές από το να αγοράσουν το ευρώ δεν είναι άλλο από την αναμενόμενη υπο-απόδοση της οικονομίας της ευρωζώνης σε σχέση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Bloomberg, το consensus των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος έχει αναθεωρηθεί χαμηλότερα στο -3,1% για τη ζώνη του ευρώ από -2,2% μόλις πριν ένα μήνα. Το αντίστοιχο consensus για τις ΗΠΑ παραμένει σχεδόν αμετάβλητο, -2,5% από -2,4% πριν ένα μήνα. Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει δυσμενέστερες προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης. Όμως, εκτιμούμε ότι τους επόμενους μήνες τα οικονομικά στοιχεία θα αρχίσουν να εκπλήσσουν προς το θετικότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς οι προβλέψεις στην αγορά έχουν κατεβάσει τον πήχη σε πολύ χαμηλά επίπεδα
Εξάλλου, επισημαίνει η Deutsche Bank, οι ανησυχίες για αποπληθωρισμό που βοήθησαν το δολάριο ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο του 2008 έχουν ήδη πλήρως ενσωματωθεί στις τιμές και τώρα πλέον ανατέλλει το ζήτημα του πληθωρισμού μελλοντικά που δεν ευνοεί το αμερικανικό νόμισμα.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται συρρίκνωση 4% φέτος, με την ύφεση να είναι βαθύτερη από ό,τι στις ΗΠΑ όπου προβλέπεται -2,8%.
Η ευρωπαϊκή οικονομία με ΑΕΠ γύρω στα $18,4 τρισ. αποτελεί το 30% της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Peer Steinbruck δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να φτάσει το -5%.
http://www.capital.gr/News.asp?id=722328

No comments: