15.6.09

*** Γ. Αλογοσκούφης: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει ακόμη πολλά για την κρίση

«Η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο μια απειλή, αλλά και μια ευκαιρία» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας απόψε σε διάλεξη στη Λευκωσία με τίτλο «Η Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση».
Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρώπη έχει ανταποκριθεί στην κρίση με τρόπο, που εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά σημείωσε ότι απαιτούνται να γίνουν ακόμη πολλά.
Πρόσθεσε δε ότι «είναι σημαντικό να επιμείνουμε στη Στρατηγική της Λισσαβόνας, καθώς αυτό θα προετοίμαζε την ευρωπαϊκή οικονομία να εκμεταλλευθεί καλύτερα τη μελλοντική παγκόσμια ανάκαμψη».
Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να συνεχίσει να εφαρμόζεται και να μεταρρυθμίζεται προσεκτικά.
«Η ύπαρξη πρόνοιας και θεσμών που μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στα πιο ευάλωτα τμήματα των κοινωνιών μας, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Ευρωπαϊκού κοινωνικού γίγνεσθαι. Μέσα στα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια, το Ευρωπαϊκό κοινωνικό υπόδειγμα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται. Η σημασία του γίνεται πιο φανερή σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε», ανέφερε.
Σημείωσε δε ότι η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι η έκταση στην οποία μπορεί να παραμείνει συμβατό με επαρκή κίνητρα για να υποβοηθηθεί η περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας. Ο δεύτερος είναι η έκταση στην οποία τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να γίνουν βιώσιμα, εν όψει της γήρανσης του πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αναζωογονηθεί ο Γύρος της Ντόχα για το εμπόριο και την ανάπτυξη, ώστε να ενισχυθεί η δυναμική για ένα ελεύθερο παγκόσμιο σύστημα εμπορίου.
Νωρίτερα ο κ. Αλογοσκούφης είχε συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΜΠΟΡΕΙ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ, ΩΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ!

No comments: