15.6.09

Μελέτη Visa: 52 δισ. € η παραοικονομία



koΣε 52 δισ. ή 26% του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2005, ανέρχεται το ποσό που αντιστοιχεί σε δραστηριότητες της παραοικονομίας στη χώρα μας, από τα 2 τρισ. ευρώ που είναι σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα της «Α.Τ. Kearney- Management Consultants», με τίτλο «Η παραοικονομία στην Ευρώπη», την οποία επικαλέστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Visa Europe, κ. Peter Ayliffe προκειμένου να αποδείξει το μέγεθος της συμβολής των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην εξάλειψη της διακίνησης του «μαύρου χρήματος». Ο κ. Ayliffe, έδωσε σαφές παράδειγμα γι' αυτό.
Σημείωσε ότι στην Ελλάδα μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών Visa ξοδεύεται μόλις το 3%, ενώ το ίδιο ποσοστό στη Βρετανία για παράδειγμα είναι το 25%. Στη χώρα μας το χρήμα που αντιστοιχεί στην παραοικονομίας αντιστοιχεί στο 26% του ΑΕΠ, ενώ στη Βρετανία στο περίπου 10%.
θα πρέπει όμως να χρησιμοποιηθεί έξυπνη τεχνολογία, ασφαλής, αλλά και να υπάρχει η πολιτική βούληση... Τα δύο πρώτα, ο διευθύνων σύμβουλος της Visa Ευρώπης, κ. Ayliffe ισχυρίζεται ότι τα παρέχει και ότι γι αυτό έχουν επενδυθεί κατά μέσο όρο 87 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12733&pubid=11007148

No comments: