2.7.09

Βρετανία: Εθνικοποιείται το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ανατολικής Ακτής

Στην εθνικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ανατολικής Ακτής, το οποίο συνδέει το Λονδίνο με το Εδιμβούργο, προχωρά η βρετανική κυβέρνηση, καθώς η National Express, η οποία λειτουργεί σήμερα το δίκτυο, ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει φέτος από το ζημιογόνο franchise.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι το franchise του σιδηροδρομικού δικτύου θα παραμείνει στον έλεγχο της κυβέρνησης «για περίπου έναν χρόνο», μέχρι να συναφθεί νέο συμβόλαιο.
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση θεωρεί πως της δίνεται πλέον η ευκαιρία να τερματίσει και άλλες συμβάσεις franchise με τη National Express, στο δίκτυο της Ανατολικής Αγγλίας.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγο αφότου επιβεβαιώθηκε η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ρίτσαρντ Μπόουκερ, και εκτιμήθηκε πως οι ζημίες του franchise στο δίκτυο της Ανατολικής Ακτής θα ανέλθουν σε 20 δισ. στερλίνες, ως αποτέλεσμα των μειωμένων εσόδων.
Βάσει των όρων του συμβολαίου που συνάφθηκε το 2007, η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλλει στην κυβέρνηση το ποσό του 1,4 δισ. στερλινών για τη λειτουργία του εν λόγω δικτύου μέχρι το 2015, με το ποσό αυτό να αυξάνεται από 85 εκατ. στερλίνες το 2008 στα 395 εκατ. στερλίνες φέτος.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/01/1684277.htm

No comments: