2.7.09

Διαφοροποίηση του διεθνούς νομισματικού συστήματος ζητά η Κίνα

Στη διαφοροποίηση του διεθνούς νομισματικού συστήματος στο μέλλον ελπίζει η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χε Γιαφέι.
«Αυτή η χρηματοοικονομική κρίση έχει φανερώσει πλήρως κάποια ελαττώματα του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Φυσικά ελπίζουμε ότι στο μέλλον το διεθνές νομισματικό σύστημα θα μπορεί να διαφοροποιηθεί», υπογράμμισε.
Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε σήμερα – εν όψει της συμμετοχής του Κινέζου πρωθυπουργού στη σύνοδο του G8 στην Ιταλία, την επόμενη εβδομάδα – ο Χε υποστήριξε πως είναι «φυσιολογικό» να συζητηθεί το θέμα στη σύνοδο της Λ’ Άκουϊλα.
Πηγές του G8 αποκάλυψαν, χθες, στο Reuters πως το Πεκίνο έχει ζητήσει να διεξαχθεί debate σχετικά με τις προτάσεις για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στη σύνοδο.
Η είδηση αυτή άσκησε πιέσεις στο δολάριο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στα σχόλια που προέρχονται από την Κίνα, καθώς – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών – η χώρα διαθέτει ίσως το 70% των επίσημων συναλλαγματικών της αποθεμάτων, ύψους 1,95 τρισ. δολαρίων, στο αμερικανικό νόμισμα.
Παρόλα αυτά, ο Χου δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι για το θέμα. «Δεν έχω ακούσει πως η Κίνα ζήτησε κάτι τέτοιο», δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά.
Πηγή: Reuters

No comments: